Kalender - Aktiva Seniorer Skövde

Kata Gård och Doppingen café
Torsdag 26 April 2018, 09:30 - 14:30
Träffar : 299

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet – sensationellt tidiga dateringar! Runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden.

Maria Vretemark kommer att hålla en guidad tur och berätta om Kata Gård och alla intressanta utgrävningar. Från parkeringen är det ca 400 meter till Kata Gård (ganska brant). Guidningen tar ca 45 min,

Därefter beger vi oss till Doppingen café (strax intill Naturum Hornborgar-sjön) som ligger ca 9 km från Kata Gård. De serverar lunchbuffé med 3 rätter (95 kr), räkmackor eller fika för den som så önskar, alla betalar var för sig. Tag gärna med egen kikare, finns också kikare att låna på Doppingen café och Naturum för att titta på det rika fågellivet.

Ange i anmälan om deltagande på Doppingen café (så att vi kan boka bord), på vanligt sätt också om samåkning.