Aktiva Seniorer Skövde

 

 

 

Följ med på årets resa ”Hemmave”

tisdag 22 maj 2018

Vi fortsätter även i år på temat att se oss omkring i vår nära omgivning. I år åker vi till Kinnekulle med besök vid Therese Smedja, Husaby kyrka och Munkängarna. Efter lunch på Kinnekullegården åker vi vidare till Vadsbo Museum i Mariestad.

Vi samlas vid Skövde Arena kl. 08.30 för avresa mot Husaby, Kinnekulle.

I Smedjan får vi en demonstration av Thereses smideskonst, denna fantastiska smed!

Therese Engdahl är Nordens enda kvinnliga mästersmed.

Vi dricker även förmiddagsfika på ett cafe´i anslutning till Smedjan.

Cirka 1 kilometer från smedjan ligger Husaby kyrka. Vi gör ett besök och får information genom deras " digitala guide".

Efter detta åker vi till Munkängarna för en promenad bland den berömda Ramslöken!

LUNCH Kinnekullegården.

Resan går sedan vidare till Mariestad där vi kommer att besöka Vadsbo museum som är beläget i två flyglar i den gamla residenset. Vi delas upp i två grupper för en guidning på cirka 1½ timme.

Eftermiddagsfika.

Avresa kl. 08.30 från Skövde Arena, åter Skövde ca 17.00.

Anmälan gör du på Aktiva Seniorers hemsida, tidigast fredagen den 16 mars. 08.00 och senast fredagen den 15 maj

(Bindande anmälan – se våra reseregler) vid ev. problem med anmälan via hemsidan. Maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Anmäl också önskemål om vegetarisk kost eller dietmat

Om du inte skulle få någon bekräftelse på ditt mail ber jag dig kontakta mig igen!

Pris:  450 kr
Betalning:
(märkt Hemmave) sker i samband med anmälan på föreningens bankgiro 237 – 1888.

 

Hjärtligt välkommen med din anmälan!

Resekommittén

 

 

 

 

Klassiska Värmland 7-8 juni 2018

Följ med på en försommarresa i Lagerlöf och Frödingbygder.

Vi startar vår Värmlandsresa kl. 7.30 från Arena Skövde och reser mot Gullspång, där vi stannar till vid S: a Råda kyrka för en guidad visning av den intressanta kyrkan och historien om återuppbyggnaden efter branden 2001.

Efter en god bussfika, kaffe/te och smörgås, fortsätter vi mot Borgvik, en av landets bäst bevarade brukskulturmiljöer med en spännande historia. Borgvik ligger vid Borgvikssjön cirka 15 kilometer väster om Grums tätort och har omkring 350 invånare. Man kan säga att landskapet Värmland föddes i Borgvik. Inbyggarna som först bosatte sig vid Borgviksälven, som förr i tiden hette Värma, kallades ”värmar”. Värmland betyder egentligen ”värmarnas land”. 

 

Sliperiet

Vi får en visning av konstgalleriet och äter en lätt lunch. Sliperiets ägare, Oscar Magnusson köpte 2009 Borgviks gamla träsliperi & massafabrik och startade 2010 konsthallen Sliperiet. Sliperiet som kan kallas för en framgångssaga är idag en viktig del av Värmlands kultur och besöksnäring. Se http://sliperietiborgvik.se/

 

Klässbols linneväveri

Från Borgvik reser vi vidare mot vårt nästa resmål, Klässbols linneväveri. Även här har vi en guide som berättar för oss om väveriet Klässbols speciella dukar i finaste linne som syns på både Nobelfesten och på kungamiddagar. Se https://www.klassbols.se/

Klässbol väver linne designat för Röda Korset där 50 % av priset går till Röda Korsets hjälparbete.

Selma Spa i Sunne.

Resan fortsätter via Brunskog till Selma Spa för övernattning. Eftersom vi planerar att anlända vid fyratiden på eftermiddagen finns det goda möjligheter att utnyttja hotellets spaanläggning. Det finns pooler både inom- och utomhus, bastu, bubbelpool mm. Morgonrock och tofflor finns att låna. Ta med baddräkt/badbyxor!  Du kan även beställa behandlingar mot kostnad. En promenad i vacker Värmlandsnatur kan vara ett lockande alternativ. Se https://selmaspa.se

Kl. 19.00 serveras trerättersmiddag. Nästa dag serveras frukost från kl. 07.00.

Mårbacka

Efter en vilsam spavistelse ska vi fördjupa oss i Värmlands stora författare. Första besöket är Mårbacka, Selma Lagerlöfs barndomshem. Vi får en guidad visning och lite fri tid att ströva i trädgården eller besöka muséets butik. Se http://www.marbacka.com/

Alsters herrgård

Nästa resmål är Alsters herrgård som är Gustaf Frödings barndomshem. Vi äter lunch i den vackra miljön. Vår guide berättar om Frödings liv och författarskap.  Vi får sedan möjlighet att på egen hand utforska Frödings hem. Se https://karlstad.se/Alsters-herrgard/

Lerinmuseet

Lerinmuseet är välkänt och väl värt att besöka både en och flera gånger. Vi börja med fika och får sedan en guidad visning om Lars Lerins konst och författarskap. Se http://sandgrund.org/

 

Hålltider

Dag 1

Avresa Skövde           kl. 07.30          

S: a Råda                  kl. 08.30          

Borgvik                     kl. 11.00          

Klässbol                    kl. 13.00          

Selma                       kl. 16.00         

                                                 

Dag 2

Avresa Selma Spa      kl. 09.00 

Mårbacka                  kl. 09.30

Alsters herrgård         kl. 12.00

Lerinmuseet.             kl. 15.00

Avresa fr. muséet.     kl. 17.00

Åter Skövde              kl. 19.00

 

Pris   2 450 kronor

Enkelrumstillägg 300 kr

 

Anmälan gör du på Föreningen Aktiva Seniorers hemsida tidigast fredagen den 16 februari kl. 08.00 och senast fredagen den 27 april

Bindande anmälan – se våra reseregler)

Eller till e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. vid ev. problem med anmälan via hemsidan.

Anmäl också önskemål om vegetarisk kost eller dietmat

Om du inte skulle få någon bekräftelse på ditt mail ber jag dig kontakta mig igen!

Betalning: (märkt Värmland) sätts in på bankgiro 237 – 1888 senast den 31 maj 2018

 

Varmt välkommen med din anmälan!

 

Resekommittén.

 

 

Följ med på vår hantverksresa den 15 maj 2018 och upplev gammalt och nytt inom trä och textil

Vi startar kl.08.00 från Arena Skövde och kör till Eklunds Linneväveri i Horred.

Eklunds har funnits 325 år och är Sveriges äldsta linneväveri. Där går ni själva runt i fabriken. Vid varje arbetsstation finns skyltar som beskriver vad som utförs. De som arbetar i produktionen är era guider och visar och berättar gärna om hantverket.

Klicka här för mer fakta och bilder om Eklunds Linne.

När vi sett oss omkring och kanske handlat några eller någon av alla vackra kvalitetsprodukter vi sett är det dags för fika.

Efter fikat kliver vi på bussen och kör ca 15 min till Derome trä- och nostalgi-museum. Där börjar vi med en guidad visning och sedan äter vi lunch. Efter lunch fortsätter guidningen.

Här finns Sveriges och en av Europas största samlingar av verktyg och maskiner för träbearbetning. Utställningen spänner från 1000-talet fram till våra dagar och består av ca 3000 verktyg och 200 maskiner, allt från 1700-talssvarv till Sveriges största och fullt fungerande ånglokomobil. Detta är verkligen en annorlunda och spännande upplevelse.

Klicka här för mer information om Derome trä- och nostalgi-museum.

Vi vänder hemåt igen men på vägen stannar vi i Borås för en guidad visning av Textilmuseum - klicka här för mer information.

Muséet bildades som ett resultat av teko-industrins kraftiga nedgång under 60-talet då några eldsjälar bestämde sig för att rädda den svenska textil- och konfektionsindustrins historia. 2010 bestämde sig Kommunstyrelsen, tillsammans med högskola och näringsliv att samla stadens textila verksamheter under ett och samma tak, närmare bestämt i Textile Fashion Center.

 

På vägen hem hittar vi något trevligt ställe och stannar för en bussfika.

 

Avresa kl. 8.00 från Arena, åter Skövde ca 19.15

 

Pris 550 kronor/person (i priset ingår buss, fika, lunch, entréer och guidning)

 

Anmälan 16 februari – 24 april (bindande anmälan – se våra reseregler)

Anmälan på vår hemsida http://www.skovde.aktivaseniorer.com/index.php/anmalan-bokning-3 eller vid ev. problem med anmälan via hemsida till Lillemor Fridlundh Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel.0730 55 17 99. Om du inte skulle få någon bekräftelse på ditt mail ber jag dig kontakta mig igen! Anmäl även eventuella önskemål om specialkost (vegetarian, allergiker e dyl.)

 

Betalning (märkt Hantverksresa) sätts in på bankgiro 237 – 1888 i samband med anmälan, dock senast den 24 april 2018

 

Hjärtligt välkommen med din anmälan!

 

Resekommittén.