Aktiva Seniorer Skövde

Onsdagen 9 oktober samlades 23 Aktiva Seniorer på Husaren. Vi fick en nostalgisk kväll i glad gemenskap. Lotta Larsson berättade om hur hon och hennes sambo hade byggt upp ”nygamla” Husaren till en genuin pubmiljö. Det var många deltagare som kom ihåg hur det sett ut tidigare, men att det förr funnits ett bageri/konditori i lokalerna kanske inte alla visste.

Lotta och hennes personal önskar en miljö där alla ska känna sig välkomna och det gjorde vi verkligen. Goda drycker och mat gjorde att stämningen blev på topp.

Att träffa nya och gamla vänner i trivsam atmosfär är ju en av Föreningen Aktiva Seniorers tankar med aktiviteterna. Kvällen på Husaren levde upp till det med råge.

 

 

 

Oktobers månadsmöte gästades av Stig Stickan Carlsson som berättade under rubriken ”Mitt liv med Elvis”. Stickan blev redan som liten intresserad av Elvis när han hörde honom på radio. Han berättade om Elvis liv, hur Elvis intresse för svart musik och gospel började i kyrkan. Elvis kontaktade Sun Records och fick spela in en demo som blev liggande ett tag innan låten sändes i radio och gjorde succé. Sun Records blev snart för litet för att klara utgivningarna av Elvis skivor så han gick över till RCA Studios. Sedan följde filminspelningar samt många shower.

Stickan varvade berättelserna med musik från Elvis skivor och videos. Ett mycket uppskattat inslag var när Stickan läste upp ett brev han skrivit som barn till Elvis med önskan om foto och autograf. Brevet var skrivet på en blandning av engelska och svenska/tidaholmska. Stickan har följt Elvis hela livet, både under hans livstid men även efter hans död.

Vi var ett fyrtiotal Aktiva Seniorer som den 28 september besökte Regionens hus,
där man hade öppet hus för olika föreningar i Skövde.

Vi fick till att börja med en intressant information om Regionens alla arbetsområden. Det innefattar inte bara sjuk- och hälsovård utan bl.a. Naturbruksförvaltning, Västtrafik, Västfastigheter och Göteborgsoperan. Man har 55.000  medarbetare.

Därefter fick vi en rundvandring på plan 2 och 3. Det är ca 400 medarbetare som arbetar i huset, men det finns bara några få egna kontorsrum. Man kan välja var man behöver arbeta för dagen, det finns tysta rum, mötesplatser, hytter och samtalsrum. Man har skapat olika zoner som man kan arbeta i: samarbetszon, lugn zon och tyst zon. Det finns gott om kommunikationsutrustning. Man har försökt skapa en arbetsmiljö som är så miljövänlig som möjligt och när det gäller möblerna är ca 60 % återanvända på olika sätt.

I huset arbetar också administrationen för Folktandvården, Habilitering och hälsa, Närhälsan, patientnämnderna, Naturbruksförvaltningen, Västarvet, Västfastigheter, Västtrafik och även Next Skövde med turistbyrån m.fl.  På bottenvåningen finns också Restaurang Mode.

Studiebesök Vätgasprojekt Mariestad den 17 september 2019

AKTIVA SENIORER i Skövde har besökt Mariestads Kommun och informerats om dess Vätgasprojekt (ElectriVillage). Närmare 20-talet seniorer tog sina fossildrivna bilar till Mariestad för att träffa utvecklingschefen Jonas Johansson.

Mariestad blev först i världen med att öppna en solcellsdriven vätgasstation. Vi har idag fyra vätgasstationer i Sverige medan Tyskland har hela 400 st. Jonas gav oss en mycket gedigen och tankeväckande information om politiken och tekniken bakom satsningen. Han hyllade kommunen för dess snabba beslutsförmåga. En vätgasstation till salu i Danmark köptes in efter två veckors handläggning. Vätgasprojektet drar också med andra effekter för kommunen. Flera lokala tillverkare får jobb, besöksnäringen stimuleras, lokala utbildningar i samarbete med Chalmers, mm gör staden attraktivare.

Rent tekniskt får man el från solceller som via en elektrolys tillverkar vätgas som kan lagras. I en vätgasbil omvandlas gasen till el som driver bilen. Utsläppen är värme och vatten – oerhört miljövänligt. Fortfarande finns det ett begränsat antal bilmodeller på marknaden men tyska tillverkare är långt framme med nya modeller. Även last- och busstillverkarna Volvo och Scania satsar. Kommunen projekterar även förskolor med vätgasteknik. Via solceller på taken kan man då få ut värme och el som betjänar fastigheten. Gasens lagringsförmåga utnyttjas väl då solen inte skiner. Mariestads vätgassatsning har rönt mycket stor uppmärksamhet och man har haft besök från ett antal länder bland annat Australien. Många svenska kommuner har studerat satsningen. Som Skövdebor är vi förvånade att vår kommun inte visat något intresse.

Efter den teoretiska genomgången åkte vi ut till vätgasstationen som ligger på utfarten mot E20. Enkelheten och snabbheten att tanka en bil är slående. Vi tackar Jonas och Mariestads Kommun för ett mycket intressant studiebesök.

Foto; Göte Gunnarsson Text foto; Jonas Johansson, till höger, tankar upp en av kommunens 8 tjänstebilar. Tankningstid 4 minuter ger räckvidden 50 mil