Aktiva Seniorer Skövde

 

 

 

 

Aktiva Seniorer från Skövde har varit på besök i Tidaholm, närmare bestämt på Vincontoret.

Vi hälsades välkomna av Dan Axel Flach ansvarig för logistik och vinprovningar.

En gedigen information om vinimport, om kontakten med systembolagen i Sverige, Norge och Finland samt hur/varför vi väljer ett visst vin samt utvecklingen av vinboxar. Sedan gavs en presentation och historisk återblick av huset som tidigare varit Sverige kontor för Vulcan Tändsticksfabrik. Dan Axel presenterade sedan vinet som serverades till förrätten, Vincontorets Toast Skagen och vinet till huvudrätten, helstekt oxfile´ med pepparsås. Allt smakade mycket bra och uppskattades av alla. Mycket nöjda med kvällen återvände vi till Skövde.

 

 

Årsmöte.

Tisdagen den 10 mars genomförde Aktiva Seniorer Skövde sitt årsmöte i Valhall. Göran Jansson valdes till mötesordförande av de 127 deltagande medlemmarna, och lotsade dem genom mötets agenda som bland annat tog upp verksamhetsberättelse, resultat- och balansrapport, verksamhetsplan, samt val för 2020.

Lilian Nilsson omvaldes som ordförande för föreningen, och ur verksamhetsberättelsen för 2019 framgick det att föreningens medlemsutveckling är god och att det nu finns 691 medlemmar. Under året har styrelsemöten och möten i föreningens olika kommittéer hållits, och det har även anordnats åtta månadsmöten med allt från föredrag till underhållning för föreningens medlemmar. Årets studiecirklar har regelbundet lockat ett hundratal deltagare och det har även genomförts ett antal resor och studiebesök i föreningens regi. För den som är nyfiken på planerade aktiviteter för 2020 finns information om dessa att tillgå på föreningens hemsida.

Innan mötet avslutades tackade den omvalda ordföranden Lilian Nilsson för förtroendet att få leda föreningen under det kommande året, och de förtroendevalda som lämnar sina uppdrag avtackades.

Efter årsmötesförhandlingarna så bjöds mötesdeltagarna på underhållning av Thomas Landahl, trubadur från Skara. Thomas framförde visor av Bellman, Evert Taube, Elvis, Mats Ljung, samt dansbandslåtar under rubriken gott och blandat.

Mötet avslutades med kaffe och kaka samt sedvanlig lottdragning.

 

 

Föreningen Aktiva Seniorer besökte onsdagen 19 februari Bilia i Skövde.

Vi var 17 ”Seniorer” som kom att få en mycket intressant presentation av Bilia genom marknadschef Emma Karlsson.

Bilia är ett börsnoterat aktiebolag. 

Bilia är en återförsäljare av personbilar och transportbilar med 116 anläggningar i fem länder - Sverige, Norge, Tyskland, Luxemburg och Belgien. Den svenska verksamheten representerar åtta bilvarumärken: Volvo, BMW, Renault, Toyota, Lexus, Dacia, Hyundai och MINI.

Lite historia :  Föregångaren till Bilia , grundades 1929 i Göteborg under  namnet AB Bil & Truck. AB Volvo bildade 1967 det helägda dotterbolaget Volvator.  I samband med börsintroduktion 1984 kom namnet att ändras till Catena, och sedan 1997 är namnet Bilia.

I Skövde såldes den första Volvobilen 1929  av bilhandlaren Hallenberg, ett namn som säkert många Skövdebor känner igen.

Företaget har ca 5.000 medarbetare på 136 anläggningar, i Skaraborg finns Bilia på orterna Skövde, Mariestad, Lidköping  och Skara. I De huvudsakliga verksamhetsområdena är bilförsäljning, kundfinansiering, verkstadstjänster,  leasing, däckshotell samt tillbehörs- och reservdelsförsäljning.

Vid nybilsköp har kunden möjlighet att själv kunna ”bygga” sin bil.

Vi fick reda på att avansen på nybilsförsäljning inte är så stor som man skulle kunna tro, däremot är den något bättre på begagnade bilar, den största förtjänsten ligger däremot på service.

Efter presentationen fick vi en rundvandring i bilhallen, däckshotell och service/verkstad där varje tekniker har telefonnummer vilket är viktigt för kundkontakten.

Ett stort tack till Emma Karlsson och Bilia för ett mycket trevligt besök.

 

Foto: Anders Ahlström

STUDIEBESÖK. Aktiva Seniorer har besökt Grahns Konfektyr i Skövde. Vi fyllde upp hela konferenslokalen där Jesper Lööw, delägare i företaget, tog emot oss. Familjen Grahn startade bolaget redan 1949. Familjen Andrén tog sedan över ett antal år. Idag äger Jesper och Ola Brewitz, som tidigare anställda, företaget och det har en stark utveckling. Med hjälp av 75 anställda producerar man 5.200 ton godis per år. Omsättningen är 125 miljoner kr per år och målet är 150 miljoner 2021. Marknaden är relativt stabil och man tar idag marknadsandelar. Man är lyhörd inför framtiden och veganska alternativ tas fram och en del godis kompletteras med vitaminer. Punschpraliner är deras största godissort och omsätter 30 ton per vecka. Idag går 45% av produktionen på export. Så långt möjligt gynnar man svenska leverantörer. Idag försöker man samla all produktion under ett tak på Aspelundsvägen där miljöfrågor står högt på agendan.  Torkanläggningarna kräver mycket energi och man överväger bland annat att installera solpaneler. Sedan var det på med skyddskläder och ut i produktionen. Lokalerna är rejält stora och man kör tvåskift. Vid behov kan man gå upp till treskift. Det jobbar ungefär lika många kvinnor som män i företaget. Grunden i hela produktionen är en trälåda med majsmjöl som fungerar som en gjutform. En flytande massa fyller olika utstansade formar som sedan efterbehandlas med olika ytbehandlingar och färger. Efter att gått igenom en tork- eller kyltunnel förpackas produkten i påsar eller som lösgodis. Stort tack Jesper för ett trevligt och informativt besök.

 

Jesper Lööw, stående till vänster, berättar om olika sorters godis som de producerar Foto; Göte Gunnarsson