Aktiva Seniorer Skövde

Under natten hade det bara varit några plus-grader men nu på förmiddagen när ett 15-tal medlemmar från Föreningen Aktiva Seniorer i Skövde samlades på parkeringen vid Simsjön sken solen för fullt och värmde gott.

Alla hade laddat sina ryggsäckar med korv och annat för grillning.

Det blev en härlig promenad på slingriga stigar runt Simsjön med fantastiska vyer ut över sjön där det ena lövträdet efter det andra försökte att överträffa varandra med vackra höstfärger i solskenet.

Efter närmare 5 km vandring bjöds vi in till Maj-Britt och Björns sommarstuga där grillen slogs på. Björn fick ligga i och serva alla med allt vad de ville ha grillat samtidigt som Maj-Britt fixade sittplatser åt oss allihop.

Njöt av utsikten ned mot sjön med korv och annat i högsta hugg.

Det var en mätt och nöjd grupp som begav sig hemåt igen efter en nyttig promenad, speciellt tack till Maj-Britt och Björn för att vi fick ’mellanlanda’ i deras vackra sommarstuga med grillningen.

 

Gruppen samlad efter promenaden

 

Bråda tider för Björn

 

 

 

Deckarvandring den 13 oktober 2020

I fantastiskt höstväder träffades 15 medlemmar från Föreningen Aktiva Seniorer  Skövde på Fredriksons Pensionat Sjöbacka i Eggby.

Vår värd Margaretha Fredrikson gav oss en introduktion och berättade om sitt samarbete med Kristina Appelqvist vår lokala deckarförfattare. Efter en fin lunch fick vi var sin ”deckarkarta” och en karta över vandringar i Valle. Därefter delades vi upp i lag och gav oss ut på en härlig 5 km vandring. Utefter vägen fanns kluriga frågor, som alla handlade om någon av Kristina Appelqvists deckare. Vädret var underbart, sol och vindstilla, så vandringen fick ta sin tid. När alla var återsamlade på pensionatet fick vi äppelkaka med vaniljsås och kaffe. Sedan berättade Margaretha svaren på frågorna och förrättade prisutdelning. Hemresa till Skövde strax för kl 16 efter en underbart trevlig dag.

 

Margaretha Fredrikson
Samlade för introduktion

I härligt höstväder begav sig 15-talet medlemmar från Föreningen Aktiva Seniorer i Skövde på en utfärd i Västgöta Bengtssons fotspår.

Första anhalten var Kungslena kyrka där vi fick oss till livs en härlig berättelse från Västgöta Bengtsson’s inspelade band. Allt ifrån det kända slaget vid Lena (år 1208), slaget vid Gestilren (år 1210) och till historien om Kungslena kyrka och Lenaborgen och mycket annat.

Vi blickade ut ifrån monumentet som rests strax utanför Kungslena kyrka till minnet av slaget vid Lena och kunde nästan se de två härerna ställda mot varandra där Sverkerska hären var nästan dubbelt så stor som den Erikska hären, slaget ska ha ägt rum någonstans mellan Kungslena och Dala.

Efter att ha fantiserat om hur det kan ha sett ut den 31 december 1208 var det dags för oss att bege oss till nästa historiska plats, nämligen Ekornavallen. Här berättade Västgöta Bengtsson om den helt unika platsen för Sverige där det finns fornlämningar från 3 tidsåldrar, från stenåldern, från bronsåldern och från järnåldern. Efter en fikastund i det härliga vädret var det dags att promenera runt bland de olika fornlämningarna. Hade lite svårt at förstå att det varit så mycket fornlämningar här en gång i tiden att man kunde hoppa från den ena till den andra utan att beröra marken på hela detta stora område som Västgöta Bengtsson berättade om. Här fick vi drömma oss tillbaka betydligt längre i tiden jämfört med vårt besök i Kungslena nämligen 4-5000 år. Sista anhalten blev den gamla kiosken strax utanför Broddetorp på vägen mot Varnhem där vi hade en vidunderlig utsikt över Hornborgarsjön, här berättade också Västgöta Bengtsson om olika händelser i anslutning till Hornborgarsjön.

Det hela avslutades med att vi fick en härlig uppvisning av en örn som seglade strax ovanför oss.

 

Samlade i Kungslena kyrka för att lyssna på Västgöta Bengtsson
Lyssnar på Västgöta Bengtsson vid Ekornavallen efter en härlig fika

 

 

Beundrar utsikten över Hornborgarsjön och lyssnar på Västgöta Bengtsson

PROMENAD PÅ BILLINGEN. Aktiva Seniorer har nu dragit igång ett begränsat antal aktiviteter inför hösten. Coronan och Folkhälsomyndighetens rekommendationer styr oss vilket innebär att samlingar på högst 15 personer och utomhus gäller tills vidare. I ett ljuvligt höstväder – hög luft och strålande sol gick ett gäng runt Hållsdammen. Vi fick gott om tid att berätta om och fundera kring hur denna mycket speciella sommar påverkat oss. Några utlandsresor fick vi inte höra om … Vi avrundade med en fika utanför Hagenstugan och samvaron kändes mycket bra. Vi enades om att fortsätta med denna typ av promenader som en återkommande aktivitet. Men, vår förhoppning är att samhället sakta öppnar upp fram i höst så vi får bjuda in till ett antal aktiviteter som nu ligger på vänt.

 

Vi avslutade med ett gôtt elvakaffe utanför Hagenstugan

Foto; Göte Gunnarsson