Aktiva Seniorer Skövde

 

Aktiva Seniorer Skövdes aprilmöte gästades av Marianne Ahrne, dokumentärfilmare och känd för sina kameläventyr. Vid en reportageresa till Rajasthan i Indien köpte hon en kamel som hon sedan tränade och vann tävlingar med. Hon berättade om kamelers udda parningsmetoder samt om hur hon deltog i en karavan genom Sahara. Man gick 60 mil i extrem hetta. Föredraget följdes av många intressanta frågor.

Vi fick uppleva en helt fantastisk kväll med den australienska Gravity & Other Myths. Backbone är deras 3:e uppsättning som de för närvarande turnerar runt med i Sverige.

Flera halsbrytande nummer fick oss att häpna och kippa efter andan, är det verkligen möjligt var många kommentarer. En av akrobaterna hissades upp på störar där hon slutligen vilade på en enda stör, hur är det möjligt???

En föreställning i världsklass, inte en enda långsam stund, allt går i ett rasande tempo.

Under hängande stenar skulpterar och omskulpterar 3 medlemmar varandra som är otroligt vacker.

Alla personerna är inne på scen hela tiden och samverkar i olika scenarier, och med de hisnande varianterna som de genomför är det viktigt att varje person är på rätt plats och gör rätt sak annars kan det bli ren katastrof med skador som följd. Men tack och lov det såg vi inget av, allt hänger ihop i en enda rörelse av akrobatik.

Bland det mest fantastiska jag sett, applåderna ville aldrig ta slut.

 

 

 

 

 

 

 

En grupp på 20 besökare från Föreningen Aktiva Seniorer Skövde gjorde ett  besök hos Skövdebostäder torsdagen 28 mars. Vi fick en mycket intressant och trevlig presentation av företagets verkställande direktör Dan Sandén.

Skövdebostäder grundades  redan 1943 och trots att man nu är 75 år har man endast haft tre verkställande direktörer, vilket nog är väldigt ovanligt. Företagets första vd var Gustav Lake som är en välkänd person för de flesta skövdebor. Hans efterträdare blev sedan Roland Andersson och nu är det alltså Dan Sandén som leder företaget.

För närvarande äger Skövdebostäder 5 190 lägenheter varav 900 är studentlägenheter. Omsättningen 2018 var 369 milj. kr och resultatet 116 milj. kr. Antalet anställda är 97 personer

Kundnöjdheten är hela 96%, och företaget har tilldelats ”Kundkristallen” som bästa bostadsbolag.

Det råder en stor befolkningstillväxt i landet och detta gäller inte minst  Skövde, så behovet av bostäder är mycket stort. Byggvolymerna har ökat men räcker inte. Ett problem är att produktionspriserna överstiger inflationen och är högst i hela Europa.

I Skövde är efterfrågan på mindre centralt belägna lägenheter stor bland 70+ och 25-29 åringar. Ett bra exempel på seniorboende är Fältspaten beläget på Billingsluttningen och här erbjuds lägenheter på 1-3 rum för ålderskategorin 70+. I Fältspaten finns trevliga gemensamhetsutrymmen, som allrum, bastu, träningslokal samt övernattningslägenhet som är mycket uppskattade av de boende.

 Byggprojekt som pågår nu är Frostaliden och Grubbagården. 

 Ett mycket uppskattat besök hos Skövdebostäder där vi även blev bjudna på kaffe.

Det finns många, lite mindre, välskötta företag i Skövde. Ett 20-tal Aktiva Seniorer, varav nästan hälften tjejer, har besökt Furhoffs.

Vi togs emot av Björn Furhoff, ägare och VD för företaget. Björn är fjärde generationen i detta familjeföretag som startade 1899. Företaget har under dessa generationer utvecklats lysande och har idag 145 anställda och en omsättning av 200 miljoner kr.

 

Björn satte oss på skolbänken och hans första fråga var; Varför rostar järn? Rostfritt i olika former är det som forskas fram och produceras. Stora kunder är läkemedels- och livsmedelsindustrin där hygien är mycket viktigt. Det finns idag 120 olika kvalitéer av rostfritt. Genom att blanda in krom och nickel i en järnprodukt får man önskad kvalité på slutprodukten. Egenskapen daktit (formbarhet) är viktig för att kunna forma ett platt plåtämne till tex ett rör eller kona. Förädlingsgraden är hög. Kilopriset för järn är 5 kr medan rostfria produkter hamnar på från 40 kr till uppåt 5.000 kr.

 

Furhoffs levererar produkter med hög kvalité men lågprisimport från till exempel Kina stör en del. Något man bör tänka på när man köper en (för) billig diskbänk. Produktionen är styrd av ett antal certifieringar men Furhoffs har en egen. Den heter SF1000 (Sunt Förnuft till tusen). Björn framhöll hur viktigt Kavelbroskolan är för företagets framtida rekryteringar. Det finns många exempel på tjejer och killar som inte har det så lätt med det teoretiska. Men – får de jobba med praktiska saker så utvecklas dom kolossalt. Efter en rejäl lektion gick vi ut i produktionen. Man investerar ständigt i maskinparken för att kunna konkurrera. Produktionen spänner från hantverk till stora serier. Där har bland annat Lichron försett företaget med kompetent personal som sköter ett antal datoriserade maskiner. Miljömässigt viktigt – allt rostfritt spill och skrot återvinns till 100%. Traditionellt har man svetsat rostfritt men nu kommer även limmade konstruktioner. Björn startade med en förhoppning om att vi, med ny kunskap, kunde bli ambassadörer och sprida positiv information. Så sant – vi tackar och lämnar Furhoffs för ett lärorikt besök.

 

Björn, trea från höger, visar oss runt i produktionslokalerna