Aktiva Seniorer Skövde

Vi var ett tjugotal aktiva seniorer som besökte Regionens hus i Skövde den 14 februari.

Anders Karlsson från koncernkontoret gav oss till att börja med en intressant information om Regionens alla arbetsområden. Det innefattar inte bara sjuk- och hälsovård utan bl.a. naturbruksförvaltning, Västtrafik, Västfastigheter och Göteborgsoperan. Man har 55.000 medarbetare.

Därefter fick vi en rundvandring i det nybyggda huset. Det är ca 400 medarbetare som arbetar där, men det finns bara några få egna kontorsrum. Man kan välja var man behöver arbeta för dagen, det finns tysta rum, mötesplatser, hytter och samtalsrum. Man har skapat olika zoner som man kan arbeta i: samarbetszon, lugn zon och tyst zon. Det finns gott om kommunikationsutrustning. Man har försökt skapa en arbetsmiljö som är så miljövänlig som möjligt och när det gäller möblerna är ca 60 % återanvända på olika sätt.

I huset arbetar också folktandvården, habilitering och hälsa, Närhälsan, patientnämnderna,naturbruksförvaltningen, Västarvet, Västfastigheter, Västtrafik och även Next skövde med turistbyrån m.fl. På bottenvåningen finns också Restaurang Mode där många av oss startade besöket med en god lunch.

 

 

Var det framtidens jordbruk som vi skulle besöka? Ett 25-tal Aktiva Seniorer har besökt Ljusgårda i Tibro. Vi började utflykten med en god lunch på Inredia Restaurang. På Ljusgårda togs vi emot av Magnus Crommert som kallar sig en modern bonde. Företaget är ganska nystartat och byggs upp på erfarenheter från USA. I en tom fabrikshall, med möjlighet att expandera, har man byggt upp sin verksamhet som kommer att omfattas av örter och grönsaker av olika slag. Generellt behövs ljus, vatten, luft och näring för att få rätt tillväxt och kvalité. Genom att förändra, speciellt ljuset och näringslösningen, kan man konstruera en växt med rätt bladstorlek, smak och färg. I nuläget jobbar man endast med ruccola. Inga besprutningsmedel eller gifter används. Man har full kontroll på produkten från frö till skörd som tar cirka tre veckor. I poddarna (små krukor) finns ingen jord utan de består av återvunna petflaskor. En plockad ruccola är paketerad på 5 minuter och i butik inom 24 timmar. Viktigt för att behålla smak och kvalité. Idag säljs Ljusgårdas produkt i ett par butiker i Skövdeområdet och flera är på gång. I jämförelse med tex en Italiensk leverantör kan Ljusgårda lova obesprutat, vattensnål produktion, samma kvalité oavsett årstid och närproducerat. Ett starkt miljötänk genomsyrar företaget. Fick vi seniorer då se framtidens jordbruk? Mycket tyder på det och flera starka organisationer är beredda att satsa pengar i verksamheten. Det bådar gott. Tack Magnus för en inspirerande och intressant eftermiddag.

Foto; Göte Gunnarsson

Text foto; Innanför fönstret, bakom Magnus till vänster, finns odlingshallen för plantorna i andra stadiet. De är placerade i tråg för att senare flyttas upp i vertikala torn.

 

Vid vårt månadsmöte fick vi en föreläsning som berörde och förfasade. Tobias Matteusson berättade om sin oerhört dramatiska skidutflykt i Norge, som slutade med ett fall längs en lodrät bergvägg ca 50 meter rakt ner. Vi fick följa hans väg ”Tillbaka till livet” där han bl a berömde den norska fjällräddningen och sjukvården. Hans temperatur vid ankomst till sjukhuset var bara 25 grader. Sjukvården i Sverige har också jobbat mycket med honom. Bl a  fick stora skruvar sättas in i kroppen för att få ihop alla frakturer. Hans långa rehabilitering har gått bra mycket tack vare hans entusiasm och positiva inställning till livet – detta tar vi med oss!

Vi fick en mycket intressant information om gymnasiet, där man erbjuder ett yrkesprogram - Industritekniska programmet, med inriktning produkt och maskinteknik. De två yrkesutgångarna är CNC-tekniker och Automationstekniker.

Vi blev guidade runt på skolan, där bl.a. olika lärare berättade om CNC- och CAD/CAM-teknikerna.

Skolan har ca 100 elever och det visar sig att 98 % av studenterna får jobb efter utbildningen.

Studiebesöket avslutades med en trevlig lunch i matsalen.