Aktiva Seniorer Skövde

Vara Konserthus  6 januari 2020.

 

På trettondagen besökte Aktiva Seniorer i Skövde Vara Konserthus. En fantastisk upplevelse att se föreställningen "Pärleport till Rockn´Roll". Det var tioårsjubileum för showen, stjärnor var Jessica Andersson och Magnus Carlsson, övriga på scenen var också mycket bra!

En show som det verkligen strålade och gnistrade om, med varierad musik och dans.

Vi fick sjunga med, klappa takt och ge showen stående ovationer.

Efter ett besök som startade med ostpaj med Sivans ost och fortsatte med den fartfyllda showen, återvände vi mycket nöjda till Skövde.

 

I väntan på Ostpaj från Sivans ost!

I

 

Fartfylld Show!!!

 

STUDIEBESÖK. Aktiva Seniorer har haft en mycket aktiv höst med många intressanta studiebesök.

Årets sista besök har vi gjort på Climator som är ett relativt okänt företag som jobbar inom ett mycket intressant produktområde. Företaget startade 1979 av den kända Skövdeprofilen Rolf Ulfvengren. Idag är man 16 anställda och omsätter 21 miljoner kr och i stark tillväxt. Johan Brunberg, VD och Tomas Lyck, projektledare på företaget tog emot oss i ett välfyllt konferensrum.

Produkten är en saltlösning som fasomvandlas (fryser/smälter) och med lite kemi och fysik kan värma, kyla eller temperaturstabilisera. Idag har man fyra olika produktområden; temperaturskydd i transporter, energilagring i byggnader, kläder som skyddar för kyla/värme samt temperaturstabilisering i elektroniska och mekaniska utrustningar. Många av produkterna anpassas till kundens krav och man jobbar och utvecklar ofta i projektform. Produkterna är också positiva för miljön och kan återanvändas ett stort antal gånger. Problemet är att produkten är användningsbar i en massa olika applikationer och där fantasin utgör begränsningen.

Idag koncentrerar man sig på transportlösningar där tex. Läkemedelsindustrin är en allt viktigare kund. Ett typexempel är ett ”recept” som skyddar en transport av vaccin att hålla mellan +2-+8 grader i 60 timmar med +30 graders omgivningstemperatur. Klara man inte temperaturkraven måste vaccinet kasseras. Ett annat exempel - Stefan Holm som vann guld vid Olympiaden i ett varmt Aten 2004 hade en väst med kylande saltblandning från Climator. Vi avslutade med en guidning i fabriken där tillverkningen är ganska hantverksmässig. Man planerar med att robotisera framöver. Tack Johan och Tomas för ett mycket intressant studiebesök.

 

Johan till vänster och Tomas informerar om saltets olika egenskaper och möjligheter. De fick många frågor. Foto; Göte Gunnarsson

Vi var 30 st bowlare som hade säsongsavslutning på O´Learys. Efter ett gott julbord spelade vi vår Julcup.

Ann-Marie Leo hade dagens bästa resultat och vann också damklassen 

Herrklassen vanns av Bengt Larsson. 

 

 

 

Aktiva Seniorers sista månadsmöte för året hölls den 10 december i Valhall. Mötet lockade 250 deltagare. Efter välkomsttal kom Lucia med följe. Det bjöds på skönsång, inte bara de klassiska sångerna utan också nyare och nya arrangemang. Därefter kom tomten som deklamerade Viktor Rydbergs dikt Tomten, alla 17 verserna utantill.

Lotta Stigsdotter från Next Skövde informerade om aktiviteter på Billingen. Anförandet var uppdelat i tre avsnitt:

Historia, Nutid och Framtid

Det var ett imponerande stort antal projekt och aktiviteter som presenterades.
En aktivitet som väckte stort intresse var en aktivitet som heter hittaut.nu Flera mötesdeltagare hade deltagit och applåderade att aktiviteten fortsätter till våren.
Lotta rekommenderade besök på Next Skövdes hemsida för information om olika projekt och aktiviteter.

Mötet avslutades med ett välbehövligt och välsmakande adventsfika.