Aktiva Seniorer Skövde

Orkidévandring i Nohlmarken den 22 juni 2021

 

Mitt i den vackra midsommartiden fick Aktiva Seniorer i Skövde möjlighet att följa med Ingan Bergström på en vandring i Skultorps naturreservat Nohlmarken bland otroligt många och vackra orkidéer.

Området är ca 7 hektar stort, ligger på mycket kalkrik mark och har genom röjning, slåtter och djur på bete blivit ett av Skövdes mest artrika områden. Ingan visade oss bl.a. vax- och blodnycklar, tvåblad skogsknipprot, grönvit nattviol och brudsporre.

Vi hann också med att sätta oss ned och inta medhavd fika innan vi avslutade med ännu mer intressant information om alla orkidéer som växer i området. Vi tackar Ingan Bergström för en mycket trevlig och intressant vandring!

 

 

Föreningen Aktiva Seniorer genomförde  sin traditionsenliga torsdagspromenad den 20 maj.
Vi var 18 medlemmar som samlades på COOPs parkering och gick längs Södra Bergvägens kant till starten för Naturmarken. Promenadslingan i Naturmarken har iordningställs av Cementa och öppnades i april 2015. Detta efter att brytningen av kalksten förändras o flyttas.
Vi slutet av denna promenadslinga intog vi vårt medhavda fika vid de stenblock, som iordningställs som rastplats. Efter fikastunden med trevlig samvaro fortsatte vi promenaden via en gångväg nära Cementas fabrik innan vi kom fram till det nedlagda järnvägsspåret som gått mellan Skövde till Axvall. Järnvägen gick då via Våmb-Billingen-Ljungby-Backa-Ökull till Axvall.
Det första ordinarie tåget i allmän trafik från Skövde till Axvall avgick 31 mars 1904. Premiärturen hade föregåtts av ett testtåg 13 dec 1903, där privatpersoner kunde köpa biljett för 10 öre. Ångloket hette ”SKÖVFDE”. men ändrades efter några år till ”AXVALL”. Tågtrafiken upphörde 1951 och spåret revs 1963.
Nu är det nedlagda smalspåret en underbar fin och naturskön promenad och cykelväg, som sträcker sig till Varnhem.
Vi gick någon kilometer på denna sträcka och vek av mot en stig som gick över gärden fram till Våmbs by.
Det var en nöjd grupp och för många var det helt nya promenadområden som upptäcktes.

 

Trots tidvis regn och till att börja med lite kyligt vårväder var vi några tappra av Skövdes Aktiva Seniorer som tillsammans med vår glada ciceron Björn Gaarder vandrade på vackra stigar i Ryds Ängar på tisdagsförmiddagen.
Vi såg gullvivor, vitsippor och lungört men också desmeknoppar och tandrot, som vi inte hade upptäckt utan Björns kunskap! Hela området i Ryds Ängar är naturreservat och otroligt vackert med blomsterängar och bäckar som i gran- och lövskog slingrar sig ner från berget. Vi såg till och med spår av grävling. Vi tackar Björn för en givande förmiddag!

 

 

Ett 20-tal Aktiva Seniorer stämde träff vid Livet Brunn. Tord Gustafsson, född och verksam i Skövde, var vår kunnige guide. Livets Brunn tillkom 1950 och invigdes av prins Bertil. Konstverket har genom åren rönt mycket debatt, både vid invigningen och vid ombyggnaden av torget. Det känns bra att den fick vara kvar.

Tord började med Carl von Linnés västgötaresa 1746. Följande noterade Linné; Skövde var en mycket liten fläck, belägen på östra sidan om Billingen, utan sjö eller någon särdeles situation, husen voro små, gatorna irreguljära och kyrkogården kringsatt med sköna askar.

1759 drabbades Skövde av en storbrand som ödelade hela staden förutom ett hus. Ny stadsplan upprättades och nu blev det räta vinklar och raka gator.

Genom åren har byggnaderna kring torget och dess verksamheter skiftats en hel del. Med stor humor berättade Tord också om några färgstarka personligheter som gått till historien. Sandtorget fick sitt namn just för att det var så sandiga marker. Nuvarande Saluhallen är ytterligare en fastighet som bytt skepnad flera gånger. Ursprungligen brandkårens fastighet som då var försett med ett högt torn för att torka slangar. Efter brandkåren kom Fiskhallen som senare lämnade plats för Turistbyrån.

Många bränder har drabbat staden genom åren. 1953 brann Dahlins Järnhandel på Rådhusgatan ner och branden spreds vidare till fler fastigheter vid Sandtorget. Bland annat Tords pappas skoaffär.

Garpaparken är en grön oas där tårtbitarna med tulpaner snart kommer att blomma. I mitten finns Carl Milles vackra skulptur Flöjtspelande ängel. Ödet gjorde att detta var  Milles sista verk. Skulpturen levererades men Milles avled innan invigningen.

På väg mot Helensparken passerade vi kvarteret Snickaren där Tibrojätten bodde. Han var 2,39 meter lång och vägde 190 kg. I Helensparken kan vi än idag beskåda Petter Heléns stuga. Den enda stugan som undkom stadsbranden 1759. Stort tack till Tord för en trevlig och faktaspäckad stadspromenad.

 

20-talet vetgiriga Aktiva Seniorer framför Livets Brunn