Aktiva Seniorer Skövde

Månadsmötet i november gästades av Lars-Gunnar Andersson, språkvetare, professor i Modern Svenska och medverkande i radioprogrammet Språket i P1 under många år.

Föreläsningen behandlade frågor om det svenska språkets utveckling. Utgångspunkten för föreläsningen var följande frågeställning: ”Om alla säger fel, blir det rätt då?” Ämnet väckte stort intresse och många frågor från lyssnarna.

Den 14 nov besökte Föreningen Aktiva Seniorer Dalénmuseet i Stenstorp.

För de flesta svenskar är nog Gustaf Dalén mest känd för sina uppfinningarna inom fyrteknikens område, men det var verkligen mycket annat också som han uppfann.

Men för att ta det från början föddes Gustaf Dalén utanför Stenstorp (Skräddaregården) 30 nov 1869. I år är det 150 år sedan Gustaf Dalén föddes som kommer att firas på många olika sätt, bl.a kommer filmen ”Seger i mörker” att visas som handlar om hans liv. Förmodligen är namnet Dalén taget efter orten Dala där familjen bodde under 1860-talet.

Redan vid 13 års ålder skapade han m.h.a ett väggur en anordning att automatiskt värma en kaffepanna så att det fanns varmt kaffe när de steg upp.

I tidig ålder visade han prov på både teknisk begåvning och entreprenörsanda, han startade en fröhandel, en biodling och drev också ett litet mejeri på gården.

Efter sin examen på Chalmers med utmärkta betyg fortsatte han att studera ett år i Schweiz.

Flera betydande uppfinningar som klippljusapparaten med tryckregulator, solventilen och automatisk glödnätsutbytare var produkter som lade grunden till det världsomspännande företaget AGA (AB Gasackumulator) där han anställdes 1906.

Dessa fyrar har under årens lopp räddat livet på många sjöfarares liv.

Men detta är bara en liten del av alla de produkter som Gustaf Dalén uppfann under sin levnad; AGA-spisen, radio- och TV-apparater, filmprojektorer, kuvöser, hjärt- och lungmaskiner för att nämna några.

AGA-bilen (en riktig skönhet) tillverkades i hela 8000 exemplar, en av dem finns att beskåda på museet i Stenstorp.

Han tilldelades Nobelpriset i fysik 1912.

Allt detta och mycket därtill presenterades på ett fantastiskt och spännande sätt av en mycket entusiastisk och engagerad guide.

Efter den intressanta genomgången av Gustaf Daléns levnadsöde var det dags för lunch på restaurang Fyrvaktaren. Där serverades en alldeles utmärkt fläskytterfilé.

 

Mätta och belåtna begav vi oss vidare till Gunvor Jodhets Bonadssamling.

En kunnig och intresserad guide berättade om de 300 bonader som donerades av Gunvor Jodhet 1997, bonadssamlingen har sedan utökats till över 700 st idag.

Lite intressant var att höra att Gunvor själv aldrig hade sytt ett enda styng men däremot var hon mycket intresserad av bonader.

Den äldsta bonaden är ifrån slutet av 1800-talet. Man känner igen många av de tänkvärda orden som står på dem som t.ex ”Egen härd är guld värd”, ”Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne”, ”håller du av mig, håller jag av dig i alla mina levnadsdagar”.

 

 

En grupp från Föreningen Aktiva Seniorer Skövde besökte Hantverksakademin i Tibro den 7/11.

Vi fick först en information om de olika utbildningar av rektorn för verksamheten Kennet Modin. Det är sammanlagt ca 100 elever på de olika kurserna. Därefter fick vi gå runt och se hur lärare och elever samverkade inom de olika grupperna.

Det finns utbildningar till Möbelrestaurerare,Träbildhuggare,Trähantverkare, Dekormålare, Förgyllare, Möbeltapetserare, Specialsnickare, Projektkoordinator
Mycket intressant att se eleverna o lärarna i det praktiska arbetet inom de olika utbildningarna.
Vi var verkligen  nöjda efter att fått en inblick i de fantastiska arbeten som eleverna här får lära sig.

Efter besöket på Hantverkverksakademin åkte vi till Inredia för att avsluta med en god lunch.

 

 

 

Beatles-nostalgi med Aktiva Seniorer.

Den 2 november fick medlemmar ur Aktiva Seniorer i Skövde uppleva en nostalgisk konsert med Mersey Beatles i Vara konserthus. Bandet, som är ett av världens bästa Beatles-coverband, började med att spela Abbey Road -lp:n eftersom det är 50 år sedan den kom och efter pausen fick publiken i den fullsatta lokalen dansa loss till en kavalkad av The Beatles hits.