Aktiva Seniorer Skövde

Fredagen den 13 juli 2018

20-talet Aktiva Seniorer gick den 13 juli ombord på S/S Trafik i Hjo för en färd över Vättern till Vadstena. Vädret visade sig vara på sin allra bästa sida med solsken och en härlig bris. Vi kände oss också väl till mods när vi hade vår ’egen’ skeppare i Aktiva Seniorer nämligen Jan Schönemann, det borgade för en säker överfärd.

Med det härliga vädret och mitt upp i semestertider var båten helt fullbokad, totalt 150 personer plus besättning. Ändå att den var fullbokad kändes det inte trångt ombord. Under resan gav flera i besättningen bra information om S/S Trafik’s historia, hur fartyget drivs, att man eldar med kol (ca 200 kg kol per timma), de som var intresserade kunde också gå ned i maskinrummet. På denna färd var det strax över 30 grader i maskinrummet vilket de som jobbade tycket var riktigt behagligt, när det blev över 50 grader var det jobbigare.

Efter ca 3 timmar anlände vi till Vadstena, ganska trångt att komma in i hamnen men det fixade Jan med bravur. Nu hade vi ca 3.5 timmar på oss att gå runt i denna härliga stad. Mycket uteserveringar, smala gränder och fin promenad utefter Vättern med härligt bad. Kan verkligen rekommendera Klosterkyrkan. Men det finns mycket andra sevärdheter att se, eller kanske bara gå runt i stan och se på folklivet. Efter en god måltid med kanske en glass som efterrätt var det dags för återfärd till Hjo. Det blev en härlig återresa med mycket sol, kanske en kaffe från serveringen under däck.

När vi började närma oss Hjo berättade Jan att det är ganska besvärligt att ta sig in i Hjo hamn, han fick verkligen ta i ordentligt för att få båten att gå dit han ville. Här finns det ingen elektronik som underlättar styrningen, det är kättingar som överför styrningen från ratten till rodret.

Alla var rörande överens om att vi hade haft en härlig dag på sjön och i Vadstena, tackade Jan för bra och säker överfart.

Text och foto Lennart Andersson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här lämnar vi hamnen i Hjo                                                             Skeppare Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hjo som syns i bakgrunden                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Eldas med kol                                                                                Maskinrummet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Framme i Vadstena                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På väg in i Hjo hamn                                                                       Tackade skeppare Jan för en härlig dag

 

 

 

 

 

 

Onsdagen den 4 juli 2018

 

Aktiva seniorer besökte Gula Villan i Husaby för årets trädgårdsbesök. Det är en fantastisk trädgård med en oslagbar utsikt över Kinnekulles omgivningar. Den vackra sommaren/våren har gjort att en del rosor var överblommade, men alla resenärer var helnöjda och önskade nytt besök nästa sommar. Stort tack för "go-fikat"!

 

Den 7 juni startade 35 morgonpigga och förväntansfulla seniorer en tvådagarsresa till vackra Värmland i strålande försommarväder.

Resan bjöd på kultur, litteratur, konst och hantverk, gammalt och nytt.

Ett besök i Borgvik, en anrik bruksmiljö, som idag inrymmer en restaurang och ett galleri i det gamla sliperiet, blev en av höjdpunkterna på resan. God mat och intressant konst guidad av ägaren Oscar Magnusson.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa stopp Linneväveriet i Knässbol med kunnig guide och möjlighet att köpa någon av de vackra väverierna.

Dagen avslutades med inkvartering på Selma Spa, avkoppling i relaxavdelningen och en trivsam middag i vacker miljö.

Efter en natts sömn och en god ekologisk frukost fortsatte resan till Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Tid fanns att titta på trädgården runt Mårbacka och våra guider berättade om en av våra stora författare och hennes älskade hem.

 

Färden fortsatte mot Gustav Frödings Alsters herrgård. Efter lunchen på en soldränkt terrass lyssnade vi till guiden som läste utdrag ur Frödings dikter och visade bilder ur hans liv.

 

Sista stoppet gjorde vi i Karlstad på Lerinmuseet. Kaffe och smörgås och därefter kunnig guide och gott om tid att titta på alla dessa fantastiska konstverk.

Lars Lerins målning av Mårbacka

        

Efter två mycket trevliga dagar landade vi i Skövde, något försenade efter en trafikolycka utanför Karlstad.

Gruppen tog det det med ro och uppskattade den svala och bekväma bussen under väntetiden.

En programpunkt, som väckte förvåning och viss munterhet, drar vi en glömskans slöja över– kyrkan som inte fanns!

Gott kaffe och god smörgås fick vi i alla fall.

 

Text och foto Ann-Marie Larsson

 

 

Försommarens traditionella cykelutflykt gick i år på Brommö.

17 glada aktiva seniorer (+ 2 gästseniorer) mötte upp vid färjeläget vid Laxhall på Torsö.

Det härliga sommarvädret bidrog till en behaglig cykling till norra Brommö. Färden gick förbi Stora Brännäs via den långa playan Store Vite Sand till ”Rövarn”. Vid Rövarsand tillbringades den sköna eftermiddagen och där medhavd lunch/fika smakade utmärkt.  Där njöt man av sol och badade i det sköna kristallklara vattnet.

Hemfärden gjordes med dagens sista färjetur från Brommö med ett gäng nöjda cyklister.