Ett 15-tal Aktiva Seniorer har besökt Eklunds Bildelslager.

Forna tiders bilskrotar kan vi glömma för här möttes vi av ett företag som ligger i framkant av utvecklingen. Företaget fyller 70 år i år och ägs av bröderna Dag och Örjan Eklund som också informerade och guidade runt oss i anläggningen. Intressant är att i nästa generation kommer en dotter in – i denna manliga bransch.

Företaget har idag 33 st anställda och man hanterar ca 3.400 bilar per år. En bilskrotare av idag drivs av att maximalt återvinna det som finns i en bil. Förra året återvanns till exempel 28 ton kopparkabel. Man har ett samarbete med Volvo och Chalmers för att ännu bättre kunna ta till vara framtida objekt.

Vi fick också se ett stort lager där man märker upp varenda artikel som man bedömer att man kan sälja vidare. Ett kraftfullt datasystem håller reda på varenda detalj. En skrotad motor kan man förse med en exakt historik och lämna en garanti på denna samtidigt som det är en orginalprodukt. Man ingår även i en organisation som kallas Märkesdemo där man med har tillgång till miljontals begagnade bildelar. Man kan till exempel snabbt beställa hem en saknad artikel som finns i Lycksele.

Filosofin är att man – i möjligaste mån – återanvänder en produkt som redan förbrukat en viss mängd arbete, energi och material vid tillverkningen. Inget slit och släng alltså! Imponerade lämnar vi ett välskött och framsynt familjeföretag som, inför framtiden, också bidrar med ett viktigt miljöarbete.

 

 Örjan Eklund till vänster berättar om de olika stegen i en bilåtervinning. Baktill syns en utrangerad bil där man påbörjat demonteringen.

 Text och foto; Göte Gunnarsson