Rapport besök Prisma Teknik Tibro

Tisdagen den 6 mars kl 12:30

19 förväntansfulla aktiva seniorer träffades på Inredia i Tibro för en god gemensam lunch. När alla var mätta efter att ha ätit sjömansbiff eller lax begav vi oss till Prisma Teknik som är en del av Prisma Tibro. I Prisma Tibro ingår förutom Prisma Teknik även Prisma Light och Prisma Care.

Grundaren av Prisma Jan Lund tog emot oss och hälsade oss välkomna.

Redan när man kommer in i lokalen tas man emot av en härlig miljö i form av mycket växtlighet, damm med fiskar som ger en behaglig arbetsmiljö.

Vi har inte varit ensamma om att besöka företaget, de har haft närmare 3000 personer på besök.

Det var en mycket intressant historia som vi fick oss till livs, från ursprunget som var ett företag i Gävle till att bli det som idag finns i Tibro. Redan i ett tidigt skede tog Jan kontakt med synskadades riksförbund och hörselfrämjandet för att få synpunkter på hur en övergångssignal bör fungera. Detta bildar grunden till den övergångssignal som vi dag använder när vi vill gå över gatan, den ser i stort sett ut på samma sätt som när den togs fram för drygt 29 år sedan. De har sålts i mer än 120000 stycken i 19 länder.

Förutom övergångssignaler tillverkar man också gatlampor med lysdioder, töjningsgivare som används för att mäta rätlinjigheten på stora vevaxlar på t.ex båtar.

Jan som sedan ungdomen har varit starkt troende berättade också hur det har hjälpt honom i många situationer, hur han har haft hjälp av detta när han drivit företaget. Samtidigt har det betraktats som lite ’udda’ att t.ex. ha morgonbön varje dag, att ha anställda förbedjare på företaget, men för Jan har detta varit en naturlig del. Mycket av den vinst från företaget har gått till hjälpverksamhet i bl.a Columbia där det har byggts många skolor.

Jan sålde av företaget 2015 och ägnar sig idag åt att ta fram nya produkter, exempelvis Smarthook som vi snart kommer att få se ute på marknaden. Hjälpverksamhet är något som ligger Jan varmt om hjärtat vilket också kommer att ta mycket av Jan’s tid i framtiden. Vi var flera som tog med sig många intryck från guidningen, inte bara från vilken fantastisk utveckling företaget har haft utan också den på vilket sätt som detta har kombinerats med en start kristen tro.