En strålande vacker höstdag åkte ett 25-tal Aktiva Seniorer till Kvänumstrakten. Bygden är ofta benämnd som Skaraborgs Gnosjö. I hög grad har jordbrukarsöner byggt upp ett imponerande antal företag. Ett av dem hade vi på besökslistan.

Resan började med en god lunch på Bjertorp slott. Till kaffet berättade Eva Lotta historien om slottets tillkomst i början av 1900-talet. Marken tillhörde familjen Littorin och de gjorde sig enorma vinster på handelsverksamhet i Ryssland. Innan revolutionen kändes det tryggt att återvända till Sverige. För en familj på två vuxna och två barn byggdes denna magnifika bostad för 1,5 miljon kr i dåtidens värde.

Nästa besök var Benders i Edsvära. Ulrica Bender och Christer Hofling var våra värdar och vi fick en ingående presentation av hur företaget har utvecklats. Grundaren Karl-Erik Bender med broder Arne köpte 1960, lite av en slump, en maskin i Stockholm för tillverkning av takpannor i betong. Karl-Eriks affärssinne gjorde att affärerna gick bra och företaget utvecklades snabbt. Denna ”slump” innebär 2018 ett företag med 950 anställda och omsättningen 2,1 miljarder kr. En fantastisk utveckling och dessutom fortfarande ett familjeföretag där Karl-Erik med barn och barnbarn driver verksamheten vidare framåt. Idag är takpannor en mindre del och markstenen har stått för den stora tillväxten. Även byggelement, oftast i betong, mm har kommit till under senare år. Ett ytterligare exempel på framsynthet är att nu finns takpannor med integrerade solceller. Transport och logistik är viktiga bitar ur miljösynpunkt. Idag går en hel del av dessa tunga transporter på specialbyggda tåg och lastbilar.
Efter företagspresentationen fick vi se fabriken och takpannetillverkningen. En viktig och hemlig del är färgtillverkningen och hur den appliceras för att få hög kvalité. Ytterligare en verksamhet bör nämnas. Hästar och stall Palema har skördat stora framgångar inom travet. Idag driver man verksamhet både i Sverige och USA. Besöket avslutades i en visningspark där man kan se olika produkter i sin rätta miljö.
Sen eftermiddag åker vi hemåt mäkta imponerade av ett framgångsrikt och framsynt familjeföretag i vårt närområde.

  Foto; Ulrica Bender, trea från vänster, guidar i visningsparken.