Båtresa med S/S Trafik till Vadstena

Fredagen den 19 juli 2019

 

Ett tjugotal Aktiva Seniorer fick även i år en fantastisk båtresa från Hjo hamn till Vadstena med en av Sveriges mest välbevarade ångbåtar. Båten var fullbokad med ca 100 personer. Allt arbete med ångaren sköts helt ideellt av Sällskapet S/S Trafiks Vänner. Även besättningen arbetar helt ideellt och får en stor eloge för ett fantastiskt arbete.

Här ser vi Jan Schönemann med kollega som såg till att vi fick en fin och säker resa!

Ångaren eldas med kol, ca 200 kg per timma går det åt.

Här lämnar vi Hjo!

Vi fick under färden höra en intressant berättelse om fartygets historia. För den som var intresserad fanns det möjlighet att besöka maskinrummet. Det är ingen lätt uppgift att arbeta där i ca 40 graders värme. Under däck finns också en servering, där man kan köpa varma och kalla drycker, smörgåsar och bakverk.

Efter tre timmar på en spegelblank Vättern gick vi in i Vadstena hamn i sällskap av många fritidsbåtar. Med lots från Sjöräddningen kunde vi lägga till vid hamnen.

I den lilla sommarstaden fanns det tid att besöka olika sevärdheter, t.ex. Slottet, Klosterkyrkan och Klostermuseet.

Interiör från den vackra Klosterkyrkan

Det finns också många restauranger med uteserveringar, butiker och en vacker strandpromenad vid Vättern.

Efter en härlig rundtur i Vadstena, återstod en fantastisk resa tillbaka till Hjo. Besättningen såg till att vi kunde gå så nära Omberg som möjligt, där vi bl.a. såg de grottor som finns inne i berget, alldeles nere vid vattnet.

Vid Omberg
Alla var mycket nöjda när vi så steg i land i Hjo på kvällen.