Stadsvandring den 12 september 2019

Börje Bergsten tog oss med på en trevlig vandring genom centrum av Skövde med berättelser om dess utveckling som tog sin början redan på 1200-talet då staden bara var en ganska liten ort men var omnämnd och känd tack vare vårt helgon Elin. Tack vare henne fick vi bl.a. en stor kyrka mitt i byn trots att Skövde var litet. På 1400-talet upphöjdes den lilla orten till stad.

1759 brann i stort sett hela staden ner till grunden, förutom ett enda hus som blev kvar, nuvarande Helénstugan. 1920 var Skövde störst i Skaraborg.

1859 fick vi järnvägen till Skövde. Den har från början betytt mycket för stadens utveckling.   Skövde Gjuteri o Mekaniska Verkstad startades vilket sedan resulterade i våra två Volvofabriker. Även våra regementen har också haft stor betydelse.

Vi fick höra flera anekdoter om olika människor som bodde i Skövde under olika perioder, allt ifrån en präst, som halshöggs på Hertig Johans torg på 1600-talet, till olika profiler som bott och verkat i vår stad och som haft stort inflytande på Skövdes utveckling.  Vi passerade fastigheten där gamla Sparbanken låg, hörnan Rådhusgatan/Kungsgatan där Monteleones konditori fanns och där Börje Bergsten själv hade arbetat en gång som springpojke.

Vandringen avslutades framför St. Helena kyrka med utsikt över Hertig Johans torg   och  Livets brunn där det fanns mycket  historia att lyssna till.

Vi ser alla fram emot en ny vandring med nya berättelser om hur Skövde blivit den stad
som vi ser idag.