Då var det dags för nästa promenad med att utforska Skultorp med omgivningar av medlemmar från föreningen Aktiva Seniorer, som vanligt var Sture Grönblad vår eminenta guide, till sin hjälp hade han Peter Wase.

Innan det var dags för promenaden var det den sedvanliga genomgången att hålla avstånd men också hur viktigt det är att stärka sitt imunförsvar, genom intag av c- och d-vitaminer, genom promenader och motion på olika sätt. Skratt är ett annat sätt att stärka imunförsvaret varför det passade bra med att lyssna till Cederhök’s ’Vägförvaltninga i Skultorp’ som framkallade många skratt.

Men nu var det dags för en härlig promenad som Sture planerat, blev ju inte sämre av att solen var på bästa humör med sina varma strålar.

Från badplatsens parkering påbörjade vi vår vandring runt Sjötopssjön i ett böljande härligt landskap, passerade förbi Sjötorps Gård som Sture hade en del att berätta om. Fortsatte ut på övningsområdet där vi fick intressant information av Peter om dess histori och att området idag omfattar totalt ca 5000 ha. På K3 tillbaka i tiden fanns det ca 600 hästar, vanligt att de fick bada i Sjötorpssjön. Fortsatte förbi där ’Frivilliga Motorcykelkårernas Riksförbund’  (FMCK) håller till, fanns tidigare i Skövde men har nu flyttat till Skultorp.

FMCK består av 45 kårer över hela landet och kanslit finns här i Skultorp. Deras uppgift är att utbilda och rekrytera MC-ordonnanser för hemvärnets behov.

Nästa mål för promenaden var Kvarndammen där det också blev fika i solskenet. Trevligt område med bänkar och grillplatser, området sköts idag av eldsjälar inom Skultorps IF:s oldboyssektion.

På andra sidan av Skövdevägen finns naturreservatet Hene-Skultorp där Peter berättade om den rika faunan som finns men också om problem med att området håller på att förvildas, många almar har dött som ligger kvar. Några dagsverken med att rensa upp i området skulle behövas enligt Peter.

Sista anhalten på vår promenad blev Skultorpstjärnan där Sture var en bidragande orsak till att den finns på plats idag. Konstnären Berndt Jutemar har tagit fram konstverket, och har funnits på plats som ett riktmärke i Skultorp sedan 2008.

Innan vi begav oss till parkeringsplatsen och bilarna tackade vi Sture och Peter för en mycket trevlig promenad och för all information vi fick ta del av.

 

 

Foto Lennart Andersson