Ett 20-tal Aktiva Seniorer stämde träff vid Livet Brunn. Tord Gustafsson, född och verksam i Skövde, var vår kunnige guide. Livets Brunn tillkom 1950 och invigdes av prins Bertil. Konstverket har genom åren rönt mycket debatt, både vid invigningen och vid ombyggnaden av torget. Det känns bra att den fick vara kvar.

Tord började med Carl von Linnés västgötaresa 1746. Följande noterade Linné; Skövde var en mycket liten fläck, belägen på östra sidan om Billingen, utan sjö eller någon särdeles situation, husen voro små, gatorna irreguljära och kyrkogården kringsatt med sköna askar.

1759 drabbades Skövde av en storbrand som ödelade hela staden förutom ett hus. Ny stadsplan upprättades och nu blev det räta vinklar och raka gator.

Genom åren har byggnaderna kring torget och dess verksamheter skiftats en hel del. Med stor humor berättade Tord också om några färgstarka personligheter som gått till historien. Sandtorget fick sitt namn just för att det var så sandiga marker. Nuvarande Saluhallen är ytterligare en fastighet som bytt skepnad flera gånger. Ursprungligen brandkårens fastighet som då var försett med ett högt torn för att torka slangar. Efter brandkåren kom Fiskhallen som senare lämnade plats för Turistbyrån.

Många bränder har drabbat staden genom åren. 1953 brann Dahlins Järnhandel på Rådhusgatan ner och branden spreds vidare till fler fastigheter vid Sandtorget. Bland annat Tords pappas skoaffär.

Garpaparken är en grön oas där tårtbitarna med tulpaner snart kommer att blomma. I mitten finns Carl Milles vackra skulptur Flöjtspelande ängel. Ödet gjorde att detta var  Milles sista verk. Skulpturen levererades men Milles avled innan invigningen.

På väg mot Helensparken passerade vi kvarteret Snickaren där Tibrojätten bodde. Han var 2,39 meter lång och vägde 190 kg. I Helensparken kan vi än idag beskåda Petter Heléns stuga. Den enda stugan som undkom stadsbranden 1759. Stort tack till Tord för en trevlig och faktaspäckad stadspromenad.

 

20-talet vetgiriga Aktiva Seniorer framför Livets Brunn