Aktiva Seniorer Skövde

Den 20 mars 2018 träffades 24 seniorer på Ten Lanes för en god lunch och därefter gick vi vidare till Skövde Kulturfabrik.

Kulturfabriken som har funnits i drygt ett år, är uppdelad på Musikskola och Stadsmuseum.

Vi fick en intressant guidning av museichef Martin Lindor, som berättade att utställningen är indelad i fem teman:

Hälsa och sjukdom

Nöje

Arbete och skola

Brott och straff

Boende och byggande

Inom varje tema har man gjort utställningar med föremål från dessa olika teman.

Avslutningsvis såg vi en mycket trevlig film om Skövdes utveckling från den stora branden 1759, som ödelade hela Skövde,

(förutom Helensstugan som finns kvar i Helensparken idag) och till våra dagar.

Tisdagen den 13 mars hade Aktiva Seniorer sitt års- och månadsmöte. Efter ett kort inledande årsmöte under ledning av Lars Ersmarker fortsatte mötet med att redovisa årets program vad avser resor, cirklar och aktiviteter. (Se mer om vårt program på föreningens hemsida).
Omvalda ordföranden Göran Jonsson tackade mötesdeltagarna för förtroendet att få leda föreningen under det kommande året.
Efter förhandlingarna fick vi njuta av härlig jazzmusik som framfördes av Sir Bourbon Dixieland band. Bandet spelade gamla goda klassiska låtar såsom Crazy, Down By The Riverside, Inbjudan till Bohuslän m fl. Efter kaffepaus och lottdragning bjöds vi på ytterligare musik av bandet.

Rapport besök Prisma Teknik Tibro

Tisdagen den 6 mars kl 12:30

19 förväntansfulla aktiva seniorer träffades på Inredia i Tibro för en god gemensam lunch. När alla var mätta efter att ha ätit sjömansbiff eller lax begav vi oss till Prisma Teknik som är en del av Prisma Tibro. I Prisma Tibro ingår förutom Prisma Teknik även Prisma Light och Prisma Care.

Grundaren av Prisma Jan Lund tog emot oss och hälsade oss välkomna.

Redan när man kommer in i lokalen tas man emot av en härlig miljö i form av mycket växtlighet, damm med fiskar som ger en behaglig arbetsmiljö.

Vi har inte varit ensamma om att besöka företaget, de har haft närmare 3000 personer på besök.

Det var en mycket intressant historia som vi fick oss till livs, från ursprunget som var ett företag i Gävle till att bli det som idag finns i Tibro. Redan i ett tidigt skede tog Jan kontakt med synskadades riksförbund och hörselfrämjandet för att få synpunkter på hur en övergångssignal bör fungera. Detta bildar grunden till den övergångssignal som vi dag använder när vi vill gå över gatan, den ser i stort sett ut på samma sätt som när den togs fram för drygt 29 år sedan. De har sålts i mer än 120000 stycken i 19 länder.

Förutom övergångssignaler tillverkar man också gatlampor med lysdioder, töjningsgivare som används för att mäta rätlinjigheten på stora vevaxlar på t.ex båtar.

Jan som sedan ungdomen har varit starkt troende berättade också hur det har hjälpt honom i många situationer, hur han har haft hjälp av detta när han drivit företaget. Samtidigt har det betraktats som lite ’udda’ att t.ex. ha morgonbön varje dag, att ha anställda förbedjare på företaget, men för Jan har detta varit en naturlig del. Mycket av den vinst från företaget har gått till hjälpverksamhet i bl.a Columbia där det har byggts många skolor.

Jan sålde av företaget 2015 och ägnar sig idag åt att ta fram nya produkter, exempelvis Smarthook som vi snart kommer att få se ute på marknaden. Hjälpverksamhet är något som ligger Jan varmt om hjärtat vilket också kommer att ta mycket av Jan’s tid i framtiden. Vi var flera som tog med sig många intryck från guidningen, inte bara från vilken fantastisk utveckling företaget har haft utan också den på vilket sätt som detta har kombinerats med en start kristen tro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett 15-tal Aktiva Seniorer har besökt Eklunds Bildelslager.

Forna tiders bilskrotar kan vi glömma för här möttes vi av ett företag som ligger i framkant av utvecklingen. Företaget fyller 70 år i år och ägs av bröderna Dag och Örjan Eklund som också informerade och guidade runt oss i anläggningen. Intressant är att i nästa generation kommer en dotter in – i denna manliga bransch.

Företaget har idag 33 st anställda och man hanterar ca 3.400 bilar per år. En bilskrotare av idag drivs av att maximalt återvinna det som finns i en bil. Förra året återvanns till exempel 28 ton kopparkabel. Man har ett samarbete med Volvo och Chalmers för att ännu bättre kunna ta till vara framtida objekt.

Vi fick också se ett stort lager där man märker upp varenda artikel som man bedömer att man kan sälja vidare. Ett kraftfullt datasystem håller reda på varenda detalj. En skrotad motor kan man förse med en exakt historik och lämna en garanti på denna samtidigt som det är en orginalprodukt. Man ingår även i en organisation som kallas Märkesdemo där man med har tillgång till miljontals begagnade bildelar. Man kan till exempel snabbt beställa hem en saknad artikel som finns i Lycksele.

Filosofin är att man – i möjligaste mån – återanvänder en produkt som redan förbrukat en viss mängd arbete, energi och material vid tillverkningen. Inget slit och släng alltså! Imponerade lämnar vi ett välskött och framsynt familjeföretag som, inför framtiden, också bidrar med ett viktigt miljöarbete.

 

 Örjan Eklund till vänster berättar om de olika stegen i en bilåtervinning. Baktill syns en utrangerad bil där man påbörjat demonteringen.

 Text och foto; Göte Gunnarsson

Aktiva Seniorers PubQuis-afton

Onsdagen den 21 februari deltog 12 Aktiva Seniorer i PubQuiz på Bishop Arms i Skövde. Totalt deltog 15 lag och av FAS tre lag placerade sig ett lag på tredje plats och ett lag på femte plats. Det var fantastiskt bra gjort och vi lyfter på hatten och gratulerar!