Aktiva Seniorer Skövde

Östgötaresan 9 maj

 

 

Aktiva Seniorer i Skövde har varit på "Östgötaresa". Från Skövde åkte vi direkt till Ödeshög där turistguiden Åse steg på vår buss för att guida oss vidare. Första stopp var "Rökstenen" från 800-talet , en av Sveriges mest kända runstenar. Den har 760 tecken som berättar en hel historia. Vi åkte vidare mot Omberg, besökte Alvastra klosterruin, vår guide gav oss en inblick i klosterlivet, munkar, och lekbröder samt även om Kungsgården och övriga byggnader som fanns då. Bussresan på den lilla grusvägen över Omberg, utsikten över Vättern tillsammans med guidens berättelser och sägner gjorde den till en minnesvärd upplevelse. Sedan var det tid för en mycket god lunch på Ombergs Turisthotell (topplacerad i White guide i Östergötland). Författarinnan Ellen Key´s hem Strand var vårt nästa besök. En mycket vacker byggnad med välbevarad inredning och mycket konst. Guiden på Strand berättade om Ellen Key´s uppväxt, hennes framgångsrika författarskap, hennes resor samt lyckan över det egna hemmet.

Nöjda med mycket "kultur" återvänder vi mot Skövde. Vi avslutar med fikastopp och inköp av lite godis i Mullsjö. ( Enda klagomålet på vår resa var det kyliga och blåsiga vädret).

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var en mycket liten tapper skara, som träffades i IF Hagens klubbstuga på Billingen den 16 maj.

Efter genomgång och introduktion till karta och kompass och fin information om orientering som sport blev det kaffe och diskussion med vår handledare.

Sen bar det ut i naturen för att i någon mån tillämpa de nyvunna kunskaperna IRL. Vackert väder gjorde att det blev en fin eftermiddag.

Ett stort tack till Styrbjörn Jansson och IF Hagen för fantastiskt engagemang.

 

 

 

På vår vandring i skultorpstrakten fick vi se många backsippor på enekullen. Vi såg storrams, gökärt, lungört, majsmörblomma, gullvivor, ekorrsvansmossa, violer, humleblomster, vitsippor och jungfrulin. Från enekullen åkte vi vidare till Nolmarken där det blev en trevlig fikastund. Efter denna såg vi ytterligare backsippor, sankte Pers Nycklar, tvåblad, vit kungsängslilja, smörbollar, gökärt, daggkåpa och massor av kabbeleka.

Det blev en härlig vandring med fantastisk guidning av Ingan Bergström. Vädret bjöd på både hagel, regn och solsken.

 

 

 

AKTIVA SENIORER har många järn i elden. Förutom resor, aktiviteter och månadsmöten är olika cirklar viktiga mötesplatser för medlemmarna. En av cirklarna – matlagning för män – har nyss avslutat terminen med en ”grand final”.

 

Ett gäng på 6 grabbar har mötts under terminen och lagat alltifrån husmanskost till ganska avancerade rätter. Oftast tre rätter med väl valda drycker. Inte alltid perfekt men lärorikt och trevlig samvaro. Finalen innebar att vi komponerade en smakfull trerätters meny som vi bjöd in våra respektive till. Vi fick goda recensioner och nu ser vi fram emot att mötas bakom grytorna igen i september.

 

Uppklädda matlagare från vänster, Kenth, Anders, Bror-Axel, Lars-Åke, Göte och Hans.
Foto; Gunilla Gunnarsson

 

Studiebesök Next Skövde

 

AKTIVA SENIORER har förmånen att hälsa på Next Skövde med jämna mellanrum. Alltid populärt och fullbokat. Tove Ekblad, ansvarig för resebyråverksamheten och Mats Olsson, VD, tog emot oss i sina nya lokaler.

Besöksnäringen är en kraftigt expanderande bransch. Så även i Skövde som är lite av dragloket i länet. Man omsätter idag 10 miljoner kr per år i biljettförsäljning och har ca 15.000 besökare på resebyrån per år. Idag är Skaraborgs län landets 4;e största arbetsmarknad efter våra tre storstäder. Det innebär mer och mer samarbete över kommungränserna. Visit Hornborgasjön är ett bra exempel på flera år gott samarbete mellan Falköping, Skara och Skövde. Även Visit Skaraborg har ambitionen att paketera erbjudande som får tillresande att stanna flera dagar och övernatta.

Mats berättade att tillgången på hotellrum i Skövde är en hämsko. Likaså bristen på bostäder i Skövde bromsar inflyttningen. Viktiga komponenter som idag talar för Skövde är; Västra Stambanan med utmärkta och miljövänliga förbindelser med Stockholm och Göteborg, Arenan – 1,1 miljoner besökare per år, Äventyrsbadet – 130.000 besökare per år och ofta prisbelönat. Idag är Skövde internationellt känd som en stad och Högskola som sysslar med spelutveckling. Sysselsätter idag 200 personer och flera väljer att flytta till Skövde av det skälet.

Tack för en gedigen information Tove och Mats. Er information gör att vi kan förmedla detta vidare. Lite som ambassadörer för Skövde och Skaraborg.

 

Mats Olsson till höger berättar om olika utvecklingsprojekt – 7 st – och övriga aktiviteter
Foto; Göte Gunnarsson