Aktiva Seniorer Skövde

AKTIVA SENIORER har besökt Volvo Cars. Efter en lägre tids besöksförbud, på grund av ombyggnader, fick ett 30-tal medlemmar chansen att bli informerade om de nya 3-cylindriga motorerna, mm. Tony Wennlert och Jan Ekholm började med en historielektion, från starten 1927 tills nutid. Vid uppstarten av Volvo tackade en tilltänkt motorleverantör i Kristinehamn nej och då kom Skövde Mekaniska Verkstad in i bilden. Vilken tur för Skövde som idag, på personbils- och lastbilssidan, har ca 5.000 anställda. Efter en mindre bra period under Fords ägarskap har kinesiska Geelys ägande och investeringsvilja fått Skövdeverksamheten att blomma ut. 2018 var ett nytt rekordår med nära 600.000 tillverkade motorer. Ett radikalt beslut för några år sedan var att endast tillverka 4-cylindriska motorer, bensin eller diesel. Med de nya 3-cylindriska motorerna passerar man ytterligare en milstolpe. Viktiga ledord är låg bränsleförbrukning, mycket hög rening och möjligheter till elhybrid. Denna 1,5 liters motor levereras med 156 hästkrafter och uppåt. Vi, något äldre, minns 50-talets Saabs puttrande 3-cylindriska, tvåtaktare med blå oljerök och hela 33 hästkrafter. Efter en gedigen genomgång äntrade vi Blå tåget som tog oss runt i produktionen. En imponerande kedja av robotar står för merparten av produktionen och man producerar nu 64 motorer i timmen. Övervakning, programmering och vissa monteringsjobb sysselsätter dock ett antal människor. Man jobbar i grupper som roterar arbetsuppgifterna för att minska eventuella arbetsskador. Idag är ca 30% kvinnor i produktionen. Begreppet smutsiga industrijobb kan man förpassa till historien. Här är det rent och fint. Aktiva Seniorer tackar Tony och Jan för ett intressant och lärorikt besök. Vi lämnar stolta över att ha detta fina och viktiga företaget i Skövde.

 

Vår guide Jan Ekholm till höger berättar om en av flera motorer i utställningshallen. Foto; Göte Gunnarsson

"Hemmave" 2019

 

Aktiva Seniorer i Skövde har varit på årets "Hemmave" resa. Onsdag 22 maj åkte vi med buss från Arena Skövde. Årets " Hemmave" resa" gick till Vara med omnejd. Vi gjorde ett kort stopp i Gökhem för att beskåda årets "Vedstaplar"- med temat cirkus. Därefter besökte vi Alphems Arboretum i Floby, en intressant guidning och gott förmiddagskaffe. På väg till lunchen på Nordpolen i Vara, gjordes ett besök för att beundra alla fina (dyra) bilar på Bilkompaniet i Tråvad. Efter lunch fortsatte resan till "Sivans ost" i Baljered. Sivans dotter gav en engagerad presentation av släkthistorien och sedan gavs möjlighet att provsmaka och handla ost. På hemvägen till Skövde besökte vi Jula hotell i Skara, dels för att se all konst dels för att få eftermiddagskaffe. Mätta och belåtna återvände vi hem, de flesta med både bröd från Nordpolen och ost från Sivans ost!

 


 


Östgötaresan 9 maj

 

 

Aktiva Seniorer i Skövde har varit på "Östgötaresa". Från Skövde åkte vi direkt till Ödeshög där turistguiden Åse steg på vår buss för att guida oss vidare. Första stopp var "Rökstenen" från 800-talet , en av Sveriges mest kända runstenar. Den har 760 tecken som berättar en hel historia. Vi åkte vidare mot Omberg, besökte Alvastra klosterruin, vår guide gav oss en inblick i klosterlivet, munkar, och lekbröder samt även om Kungsgården och övriga byggnader som fanns då. Bussresan på den lilla grusvägen över Omberg, utsikten över Vättern tillsammans med guidens berättelser och sägner gjorde den till en minnesvärd upplevelse. Sedan var det tid för en mycket god lunch på Ombergs Turisthotell (topplacerad i White guide i Östergötland). Författarinnan Ellen Key´s hem Strand var vårt nästa besök. En mycket vacker byggnad med välbevarad inredning och mycket konst. Guiden på Strand berättade om Ellen Key´s uppväxt, hennes framgångsrika författarskap, hennes resor samt lyckan över det egna hemmet.

Nöjda med mycket "kultur" återvänder vi mot Skövde. Vi avslutar med fikastopp och inköp av lite godis i Mullsjö. ( Enda klagomålet på vår resa var det kyliga och blåsiga vädret).

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var en mycket liten tapper skara, som träffades i IF Hagens klubbstuga på Billingen den 16 maj.

Efter genomgång och introduktion till karta och kompass och fin information om orientering som sport blev det kaffe och diskussion med vår handledare.

Sen bar det ut i naturen för att i någon mån tillämpa de nyvunna kunskaperna IRL. Vackert väder gjorde att det blev en fin eftermiddag.

Ett stort tack till Styrbjörn Jansson och IF Hagen för fantastiskt engagemang.

 

 

 

På vår vandring i skultorpstrakten fick vi se många backsippor på enekullen. Vi såg storrams, gökärt, lungört, majsmörblomma, gullvivor, ekorrsvansmossa, violer, humleblomster, vitsippor och jungfrulin. Från enekullen åkte vi vidare till Nolmarken där det blev en trevlig fikastund. Efter denna såg vi ytterligare backsippor, sankte Pers Nycklar, tvåblad, vit kungsängslilja, smörbollar, gökärt, daggkåpa och massor av kabbeleka.

Det blev en härlig vandring med fantastisk guidning av Ingan Bergström. Vädret bjöd på både hagel, regn och solsken.