Aktiva Seniorer Skövde

I skönt höstväder samlades 20 personer från föreningen Aktiva Seniorer vid parkeringen utanför Billingehov/Skövdehem Arena.

Vi startade promenaden från parkeringen och anslöt sedan till motionsspåret som går runt Karstopssjön. Naturen bjuder nu i oktober på fina höstfärger och härligt frisk luft. Vi gjorde några korta stopp efter vägen på lämpliga ställen för att samla ihop gruppen, då vi alla har lite olika tempo när vi promenerar. Därefter fortsatte vi till badplatsen vid sjön och vidare rakt fram upp mot koloniområdet och passerade på vägen den nya frisbeegolfbanan på höger sida. Kanske kan vara en bra aktivitet framöver i föreningen? Väl uppe vid kolonistugorna gick vi runt lite på vägarna och tittade på alla olika stugor som finns där. Nu på hösten är ju det mesta stängt i området och endast ett fåtal är i sina stugor.

Efter 6 km promenad var det dags för lunch på Brödernas restaurang som är inrymd i Skövde Arena. Det blev en god lunch med hemlagade hamburgare och extra trevligt var att vi fick sitta vid två långbord. Det gjorde att vi lätt kunde prata med varandra. Alla var nöjda och mätta efter lunchen när vi återvände hem och dessutom fått nyttig motion.

Nästa vecka är det promenad i Naturmarken nära Cementaområdet, mer information finns på hemsidan.

Dags för ny torsdagspromenad, denna gång samlades Aktiva Seniorer på parkeringen vid Sjötorpssjön. Det var ett antal krävande backar som kändes ordentligt i benen på väg till elljusspåret och vidare sedan runt i elljusspåret.

Men det gick lättare och lättare mot slutet av promenaden, då hägrade naturligtvis en god lunch på Vägkrogen i Skultorp. De serverar alltid god husmanskost och vi blev inte besvikna. Det var en nöjd och mätt grupp som skildes åt. Motion och att träffa trevliga människor och sist men inte minst en god lunch tillsammans sätter extra krydda på livet.

Nästa torsdagspromenad blir i Karstorp, mer om detta och andra aktiviteter finns på hemsidan.

 

 

Enligt SMHI finns det en legend som säger att Heliga Birgitta tyckte att klimatet uppe i Norden var så kallt och bistert att hon bad för invånarna. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge invånarna några extra sommardagar.

Om det var detta som gjorde att vi hade en helt fantastisk dag på vår promenad på Billingen på just Birgitta-dagen ska jag låta vara osagt. Föreningen Aktiva Seniorer samlades som vanligt för torsdagspromenad vid Hagenstugan. Passerade förbi Hållsdammen och gick vidare runt Åsbotorpsjön där vi hade en härlig utsikt över Skövde med omnejd. Som vanligt avslutade vi promenaden med att äta en god lunch på restaurang Berget.

Nästa vecka är det promenad i Skultorp, mer om detta och andra aktiviteter finns på hemsidan.

 

 

"Hemmave" 2021

 

Aktiva Seniorer i Skövde har varit på årets "Hemmave" resa. Tisdag 29 september åkte vi med buss från Arena Skövde. Årets " Hemmave" resa" gick till Karlsborg, Mölltorp och Forsvik. Vi delades upp i två grupper för att få bästa möjliga guidning under " Den historiska Äventyrsturen" på Karlsborgs Fästning " Den första gruppen åkte direkt till Karsborgs Fästning där vår guide Bosse Skoglund väntade. Den andra gruppen besökte Mölltorps Kyrka där vi fick en historisk återblick och beundra takmålningarna mm. Därefter gjordes ett besök på Mölltorps handelsträdgård för att titta på och ev. handla lite blommor. Efter ett byte av aktiviteter sammanstrålade grupperna för gemensam lunch på Hotel Wettern. På eftermiddagen besöktes Forsviks Bruks industriminne. Även där gav oss deras guide en intressant och engagerad beskrivning av dåtid och nutid gällande brukets olika funktioner.

Efter en givande dag som genomfördes i " mer eller mindre regn" återvände vi nöjda till Skövde.  Särskilt tack till guider och busschaufför!

 

Aktiva Seniorer trotsade regnet och åkte till Odensåker, där de besökte Logården och Klockarbolet. Den kunnige guiden Jan-Olof Berglund visade runt bland hembygdsföreningens digra samlingar av allt från kaffekoppar till gamla jordbruksredskap. Särskilt intressant var miniatyrlandskapet med bebyggelse, som det sett ut innan laga skifte i mitten av 1800-talet. Guiden berättade engagerat om föreningens historia och verksamhet innan det var dags att se de gamla husen i Klockarbolet både utvändigt och invändigt. Detta gav besökarna en inblick i hur livet under 1700- och 1800-talet kunde vara för den fattiga befolkningen på landsbygden.  Regnet gjorde att promenaden i kulturlandskapet ner mot sjön Östen fick ställas in och i stället fick besökarna se naturen genom Löfings konstverk i serveringen.