Aktiva Seniorer Skövde

Aktiva Seniorer Skövdes septembermöte gästades av Marika Griehsel, f d SVT:s utrikeskorrespondent i Afrika. Marika och hennes fotograf och make Simon Stanford var på plats när Nelson Mandela frigavs. De följde sedan demokratiseringsprocessen i Sydafrika och har dessutom gjort en dokumentärfilm om Mandela. Tyvärr utvecklades inte Sydafrika som man hade önskat efter Mandelas död, men Marika har förhoppningar om att den nuvarande regimen ska få bukt med korruption mm. Marika berättade också om vilka utmaningar dagens korrespondenter, och speciellt de kvinnliga, möter i form av hot och hat. Detta är naturligtvis en fara för demokratier om journalister inte kan rapportera fritt.

Paret Griehsel-Stanford arbetar numer som dokumentärfilmare och researrangörer. Mer om detta finns på www.afrikaselect.se.

 

Stadsvandring den 12 september 2019

Börje Bergsten tog oss med på en trevlig vandring genom centrum av Skövde med berättelser om dess utveckling som tog sin början redan på 1200-talet då staden bara var en ganska liten ort men var omnämnd och känd tack vare vårt helgon Elin. Tack vare henne fick vi bl.a. en stor kyrka mitt i byn trots att Skövde var litet. På 1400-talet upphöjdes den lilla orten till stad.

1759 brann i stort sett hela staden ner till grunden, förutom ett enda hus som blev kvar, nuvarande Helénstugan. 1920 var Skövde störst i Skaraborg.

1859 fick vi järnvägen till Skövde. Den har från början betytt mycket för stadens utveckling.   Skövde Gjuteri o Mekaniska Verkstad startades vilket sedan resulterade i våra två Volvofabriker. Även våra regementen har också haft stor betydelse.

Vi fick höra flera anekdoter om olika människor som bodde i Skövde under olika perioder, allt ifrån en präst, som halshöggs på Hertig Johans torg på 1600-talet, till olika profiler som bott och verkat i vår stad och som haft stort inflytande på Skövdes utveckling.  Vi passerade fastigheten där gamla Sparbanken låg, hörnan Rådhusgatan/Kungsgatan där Monteleones konditori fanns och där Börje Bergsten själv hade arbetat en gång som springpojke.

Vandringen avslutades framför St. Helena kyrka med utsikt över Hertig Johans torg   och  Livets brunn där det fanns mycket  historia att lyssna till.

Vi ser alla fram emot en ny vandring med nya berättelser om hur Skövde blivit den stad
som vi ser idag.

 

 

En fantastisk förskola!

Detta var omdömet om Dalvägens nya förskola när ett tjugotal deltagare från Aktiva Seniorer på onsdagen fick förmånen att besöka skolan, som är alldeles nyöppnad.

Rektor Helena Hagström informerade om skolan och visade runt i lokalerna och även visade den härliga utomhusmiljön .

Förskolan kan som mest ta emot 184 barn och blir därmed Skövdes största förskola.

Den slogan som man kommer att leva efter är "Kom som du är så är vi nyfikna tillsammans".

På skolan finns 7 st s.k. hemvister, anpassade för mindre barn på bottenvåningen och för lite större barn på övervåningen.

Mellan hemvisterna finns rörelserum. Barnen äter i resp. hemvist men maten lagas i skolans eget kök, där tre personer ser till att laga god och näringsrik mat. En genomtänkt och härlig förskola där alla barn säkert kommer att trivas!

 

Båtresa med S/S Trafik till Vadstena

Fredagen den 19 juli 2019

 

Ett tjugotal Aktiva Seniorer fick även i år en fantastisk båtresa från Hjo hamn till Vadstena med en av Sveriges mest välbevarade ångbåtar. Båten var fullbokad med ca 100 personer. Allt arbete med ångaren sköts helt ideellt av Sällskapet S/S Trafiks Vänner. Även besättningen arbetar helt ideellt och får en stor eloge för ett fantastiskt arbete.

Här ser vi Jan Schönemann med kollega som såg till att vi fick en fin och säker resa!

Ångaren eldas med kol, ca 200 kg per timma går det åt.

Här lämnar vi Hjo!

Vi fick under färden höra en intressant berättelse om fartygets historia. För den som var intresserad fanns det möjlighet att besöka maskinrummet. Det är ingen lätt uppgift att arbeta där i ca 40 graders värme. Under däck finns också en servering, där man kan köpa varma och kalla drycker, smörgåsar och bakverk.

Efter tre timmar på en spegelblank Vättern gick vi in i Vadstena hamn i sällskap av många fritidsbåtar. Med lots från Sjöräddningen kunde vi lägga till vid hamnen.

I den lilla sommarstaden fanns det tid att besöka olika sevärdheter, t.ex. Slottet, Klosterkyrkan och Klostermuseet.

Interiör från den vackra Klosterkyrkan

Det finns också många restauranger med uteserveringar, butiker och en vacker strandpromenad vid Vättern.

Efter en härlig rundtur i Vadstena, återstod en fantastisk resa tillbaka till Hjo. Besättningen såg till att vi kunde gå så nära Omberg som möjligt, där vi bl.a. såg de grottor som finns inne i berget, alldeles nere vid vattnet.

Vid Omberg
Alla var mycket nöjda när vi så steg i land i Hjo på kvällen.
 

 

AKTIVA SENIORER har besökt Volvo Cars. Efter en lägre tids besöksförbud, på grund av ombyggnader, fick ett 30-tal medlemmar chansen att bli informerade om de nya 3-cylindriga motorerna, mm. Tony Wennlert och Jan Ekholm började med en historielektion, från starten 1927 tills nutid. Vid uppstarten av Volvo tackade en tilltänkt motorleverantör i Kristinehamn nej och då kom Skövde Mekaniska Verkstad in i bilden. Vilken tur för Skövde som idag, på personbils- och lastbilssidan, har ca 5.000 anställda. Efter en mindre bra period under Fords ägarskap har kinesiska Geelys ägande och investeringsvilja fått Skövdeverksamheten att blomma ut. 2018 var ett nytt rekordår med nära 600.000 tillverkade motorer. Ett radikalt beslut för några år sedan var att endast tillverka 4-cylindriska motorer, bensin eller diesel. Med de nya 3-cylindriska motorerna passerar man ytterligare en milstolpe. Viktiga ledord är låg bränsleförbrukning, mycket hög rening och möjligheter till elhybrid. Denna 1,5 liters motor levereras med 156 hästkrafter och uppåt. Vi, något äldre, minns 50-talets Saabs puttrande 3-cylindriska, tvåtaktare med blå oljerök och hela 33 hästkrafter. Efter en gedigen genomgång äntrade vi Blå tåget som tog oss runt i produktionen. En imponerande kedja av robotar står för merparten av produktionen och man producerar nu 64 motorer i timmen. Övervakning, programmering och vissa monteringsjobb sysselsätter dock ett antal människor. Man jobbar i grupper som roterar arbetsuppgifterna för att minska eventuella arbetsskador. Idag är ca 30% kvinnor i produktionen. Begreppet smutsiga industrijobb kan man förpassa till historien. Här är det rent och fint. Aktiva Seniorer tackar Tony och Jan för ett intressant och lärorikt besök. Vi lämnar stolta över att ha detta fina och viktiga företaget i Skövde.

 

Vår guide Jan Ekholm till höger berättar om en av flera motorer i utställningshallen. Foto; Göte Gunnarsson