Aktiva Seniorer Skövde

 

 

Beatles-nostalgi med Aktiva Seniorer.

Den 2 november fick medlemmar ur Aktiva Seniorer i Skövde uppleva en nostalgisk konsert med Mersey Beatles i Vara konserthus. Bandet, som är ett av världens bästa Beatles-coverband, började med att spela Abbey Road -lp:n eftersom det är 50 år sedan den kom och efter pausen fick publiken i den fullsatta lokalen dansa loss till en kavalkad av The Beatles hits.

 

TVÅ STUDIEBESÖK. Aktiva Seniorer i Skövde har gjort ett nedslag i vår södra grannkommun Falköping. Först besökte vi Falköpings Mejeri där VD Anders Segerström tog emot i deras helt nya kontorslokaler. I dessa lokaler inryms även mottagning av inleveranser från mjölkbönderna. Mjölkbranschen är inte alltid lätt att förstå för oss konsumenter. Anders, med stöd av Jordbruksverkets information, gav oss en bred information om historisk utveckling och nuläget. Naturligt jämför man sig med Arla som är den särklassigt största aktören. Arla finns idag i 7 länder medan Falköping Mejeri framhåller det lokala och närproducerade. De kommer aldrig att importera eller exportera några produkter. Idag levererar ca 200 mjölkbönder inom en radie av 70 km. Falköpings Mejeri betalar generellt något mer till mjölkbönderna än sina konkurrenter och fler köar in. Falköpings Mejeri startade 1931 och har idag 70 st heltidsanställda. De äger även Grådö Mejeri i Dalarna. Total omsättning 1,4 miljarder kr. Man är något bekymrad över EMV (Egna Märkes Varor) där detaljhandel mer och mer tar fram sina egna namn såsom ICA, Coop, Ängen, Garant, mfl. Det blir därför betydligt svårare för en konsument att se var produkten produceras. För den medvetne så är varje förpackning försett med producentbeteckning. Till exempel; SE1071 kommer från Falköping Mejeri, SE1028 från Arla Jönköping och SE1078 Arla Malmö men säljs under namnet ICA. Arlas klassiska hushållsost är märkt DK204 vilket innebär att den görs i Danmark. Idag är Sveriges självförsörjningsgrad på mejeriprodukter 72%. En högre siffra skulle direkt gynna den svenske mjölkbonden och ge viktiga arbetstillfällen.

Efter Falköpings Mejeri samlades vi kring en god lunch på Teaterbaren.

Sedan besökte vi Stadshuset där Leif Bigsten, projektledare för Skaraborgs Logistik Center (SLC) gav oss en intressant redovisning. I Vision -95 drog man upp riktlinjerna till det som blev SLC. Det var en rejäl dragkamp mellan Skövde och Falköping om var denna terminal skulle ligga. Även som Skövdebo ser vi att det var rätt beslut. Närheten till västra och södra stambanan samt stora lämpliga markområden gjorde Falköping ytterst lämpligt. Grundidén är att delar av Göteborgs Hamn har flyttats till Falköping. Godset går med järnväg och lastas om eller lagras i Falköping för att sedan distribueras lokalt med lastbil. För företagen som exporterar gäller det omvända. Jula i Skara är en stor aktör och är numera delägare i SLC. I miljötänket har Jula idag dispens för ett 32 meter långt lastfordon vilket ger plats för två stora containrar. Total sparade SLC 12 miljoner kg per år i minskade utsläpp av koldioxid. Det finns 6 olika terminaler och även Post Nord är på väg in. Samarbetet med Banverket är väldigt viktigt och tillgången av mark har gjort att man även anlagt ett 750 meter långt förbifartsspår. Det gynnar även persontågstrafiken. Man har även etablerat en förbindelse med Duisburg i Tyskland som utgör en knutpunkt för vidare in- och uttransporter i Europa. SLC sysselsätter idag 200 anställda. Tack vare modern hjälpteknik på lagersidan har man ganska många anställda med invandrarbakgrund som inte behärskar det svenska språket så väl.

Aktiva Seniorer tackar Anders Segerström och Leif Bigsten för två mycket intressanta studiebesök.

 

Anders Segerström, VD Falköping Mejeri berättar om mejerimarknaden
Leif Bigsten, fyra från höger, på plats i terminalområdet. Bakom syns Södra Skogsägarnas virkesförråd. Foto; Göte Gunnarsson

 

Stockholmsresan; Sissela Kyle och National museum

 

Aktiva Seniorer i Skövde har besökt Stockholm. Efter en bussresa genom Sverige i höstgula färger, checkade vi in på Scandic Klara nära Hötorget. Vi samlades till en mycket god buffe´ och därefter en kort busstur till Scala teatern för att uppleva Sissela Kyle "Etta på listan", Sissela Kyle är helt fantastisk, hon äger scenen och gav oss många härliga skratt.

Nationalmuseum var vårt besöksmål på andra dagen av vår Stockholmsresa. Ett storslaget museum, en mycket vacker byggnad som är fylld med konstföremål!!

Nöjda resenärer återvände till Skövde med ett särskilt tack till en skicklig busschaufför.

Mycket nöjda resenärer!

 

Agneta och Maj-Britt och Sissela Kyle!

 

Onsdagen den 10 oktober anordnade Aktiva Seniorer Skövde  en vandring vid Axevalla Hed, förbi flera gamla militäranläggningar och vidare bort mot Husgärdessjön och platsen där den medeltida borgen Axevalla hus låg. Det var en riksborg som under sin tid var ett av landets starkaste fästen. Axevalla hus fick då en stor betydelse ur försvarssynpunkt . Den tidens borgar var nödvändiga för att kungamakten skulle ha kontroll över sina riken. Det skulle finnas en permanent besättning av utbildade soldater under ledning av en befälhavare, en fogde, på borgen. Fogdarnas uppgift var att inkassera kungens skatter och böter.

När Axevalla hus upphörde att vara fäste och fogdeborg är osäkert, men det verkar ha skett mellan 1469 och 1471.

Vi fick en härlig fikastund med fin utsikt över Husgärdessjön. Vi tackar Björn Gaarder för en trevlig vandring.

 

Lite paus för att kolla årsringar på ett träd

Onsdagen 9 oktober samlades 23 Aktiva Seniorer på Husaren. Vi fick en nostalgisk kväll i glad gemenskap. Lotta Larsson berättade om hur hon och hennes sambo hade byggt upp ”nygamla” Husaren till en genuin pubmiljö. Det var många deltagare som kom ihåg hur det sett ut tidigare, men att det förr funnits ett bageri/konditori i lokalerna kanske inte alla visste.

Lotta och hennes personal önskar en miljö där alla ska känna sig välkomna och det gjorde vi verkligen. Goda drycker och mat gjorde att stämningen blev på topp.

Att träffa nya och gamla vänner i trivsam atmosfär är ju en av Föreningen Aktiva Seniorers tankar med aktiviteterna. Kvällen på Husaren levde upp till det med råge.